Dagens last

I Frankrike säger affärsmännen ifrån. Nima Sanandaji har skrivit en bra artikel om hur affärsmännen i Franrike lämnar landet på grund av landets välfärdspolitik som straffar de mest produktiva med höga skatter. Sanandaji visar dock att välfärdspolitiken inte bara straffar de mest produktiva, de straffar även de med låga inkomster genom att göra så att det lönar sig lite att arbeta. Resultatet är hög arbetslöshet, fattigdom och ekonomisk stagnation. Det finns med andra ord lite rättvisa här i världen.

Uppdatering: Stefan Karlsson citerar en artikel som berättar om hur tyskarna flyr landet på grund av de omfattande regleringarna och skatterna i landet. En tysk lärare som citeras i artikeln berättar att hon lämnade Tyskland för Frankrike! Det säger väl egentligen allt? ;)

Jobbspöket. Gårdagens ledare i Expressen säger inte mycket nytt, men det den säger tål att upprepas:

Och Persson är givetvis övertygad om att arbetslösheten – den öppna – kommer att falla till 4 procent under hösten.

Tänk, så lägligt.

Eller som Konjunkturinstitutets chef, Ingemar Hansson, syrligt konstaterar för TT: ”Det är klart att det går att komma ner till 4 procent om man till exempel förtidspensionerar 50 000 arbetslösa eller ytterligare drar upp Ams-åtgärderna kraftigt.”

Så cyniskt som det är sant.

Ny nätnattväktare. Per-Olof Samuelsson konstaterar att Tännsjös mördaretik idag omsätts i Kina. Men när man säger sanningen, då kommer mördaretikens försvarare (?) och kallar en för ”korkskalle” och ”kretin”.

De ”moderata” muslimerna. En vän till mig, Joakim Henriksson, tipsade mig om en artikel av Michael Bowers i vilken han redogör för hur muslimerna ställer sig till terrorism, Osama bin Laden, kvinnors rättigheter, etc. Slutsatsen är att de där ”moderata” muslimerna knappast utgör den överväldigande majoritet som man ofta hör talas om i debatten, men som exempelvis aldrig har demonstrerat på våra gator och torg för Israels oförytterliga rätt att försvara sig mot islamiska terroristgrupper som Hamas eller Hizbollah.

Välfärdsétatism vs kapitalism. Stefan Karlsson illustrerar, återigen, på ett klockrent sätt skillnaden mellan välfärdsstaten Sverige och den fria marknadens Estland. Kapitalismen är verkligen, som Ayn Rand en gång uttryckte det, framtidens system – om det är tänkt att mänskligheten ska ha en framtid. I detta samband vill jag också uppmärksamma George Reismans senaste inlägg. Det visar nämligen tydligt hur statliga interventioner i ekonomin gör vår levnadsstandard sämre.

”Radikala reformer hos Folkpartiet”. Munkhammar höll igår ett bra anförande för Folkpartiets arrangemang i riksdagen om företagande. Med någon enstaka reservation håller jag med om allt han sade. Detta tal bekräftar åtminstone för mig att Munkhammar är den bästa liberala mainstreamdebattören i Sverige idag.

5 reaktioner på ”Dagens last

 1. Jag undrar om Är Munkhammar Fp eller M?

  men jag övertyger han var nyliberal och Fp:s kan partiprogram nyliberal men flest av äldre folkparti är typisk Socialdemokrati t.ex Bengt Westerberg är närmare till Socialdemokrati än socialliberal tycker jag.
  Faktisk blir jag glad över Bert Karlsson har blivit medlem i Folkparti och tycker Bert Karlsson var bättre åsikt än nästan alla i FP riksdagsmän.
  Jag blir jätte glad radikal reform inom Fp. Kanske Bert Karlsson har viss betydelse för FP. Faktisk han avskyr förmynderi som kan vara släkt till nyliberal.
  Vi avskyr mot förmynderi, därför vi känner oss politiker har inte respekt för vår väljare. Alla gillar inte något respektlös mot människor, det är typisk av förmynderi och styr över andras liv.

  LUF kan påverka radikal reform även kanske Bert Karlsson var med det.

 2. Munkhammar är med i Folkpartiet, konstigt nog. Detta trots att han är riktig (klassisk) liberal medans Folkpartiet ju bara står för ökad övervakning, kontroll och krav på folk i syfte att ”visa att man bryr sig”(”Att ställa krav är att bry sig”, som om någon sann liberal skulle vilja att politiker ska bry sig om en).

  Då jag har svårt att tänka mig att han är så blind att han inte märkt att Fp är ett frihetsfientligt parti förmodar jag att han är med i hopp om att förändra partiet inifrån. Jag hoppas iofs att han lyckas, men jag känner mig tyvärr nästan helt säker på att han inte kommer att lyckas med ett sådant hopplöst projekt som att få Folkpartiet att föra liberal politik.

 3. Det är naturligtvis väldigt svårt att försöka reformera ett politiskt parti inifrån. Tänk bara på hur stora ansträngningar som gjorts av enskilda personer eller grupper under de senaste decennierna att styra moderaterna i mer frihetlig riktning. Jo, det blir ett litet steg i rätt riktining någon gång – som t.ex. när Gösta Bohman lanserade ”den nya individualismen” någon gång på 70-talet. Men det har ju ändå slutat med Fredik Reinfeldt! (Ofta stannar ju ”ny individualism” och sådant bara vid slagord och retorik, också.)

  Och det finns ju en orsak till det. Det kan ta väldigt lång tid för en enskild individ att ”pröva sina premisser” och tillägna sig en ny syn på livet, kärleken och politiken. (Ja, ”kärleken” är kanske inte relevant här, men jag tog med den för skojs skull.) Och här gäller det alltså att få ett stort antal medlemmar i ett helt parti att gå igenom denna premissprövningsprocess.

  Och politiska partier har ju också en historisk barlast. Moderaterna har alltid varit ett konservativt parti, och folkpartiet har varit socialliberalt så långt mannaminnet når.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.