Rättvisa till salu 2

Jerusalem Post:

A 29-year-old man affiliated with Jerusalem’s haredi ”modesty squad” has been indicted in a Jerusalem court for allegedly assaulting a 31-year-old woman in her apartment, together with six other men, after they suspected she had carried out ”improper” relations with other men, court documents released Sunday show.

The suspect, Elhanan Buzaglo, who worked for the haredi modesty squad – a vigilante group active in the Mea Shearim and Geula neighborhoods that sees to it that the city’s haredi residents conduct themselves in accordance with the conventions of their ultra-observant lifestyle – was allegedly paid $2,000 for his services, the charge sheet states.

Denna nyhetsartikel är inte bara en påminnelse om att alla religioner (i den mån man tar den på allvar), leder till våld och tvång. Det är i förbigående sagt också en påminnelse om vad anarko”kapitalism” innebär i praktiken.

Här har vi en religiös polis anlitad av privatpersoner, för att förverkliga religiös rättvisa. Är det verkligen svårt att se var detta slutar om en annan grupp anltar ett annat ”medborgargard” som svar på detta? Visst inte. Det blir som det brukar bli. I verkligheten: gängkrig.

(Det faktum att många anarko”kapitalister” som läser detta bara kommer att ignorera det, precis som de brukar ignorera alla fakta som talar emot deras rationalistiska fantasier, bekräftar bara min uppfattning att väldigt många anarko”kapitalister” har en mycket dålig psyko-epistemologi.)

En reaktion på ”Rättvisa till salu 2

 1. Per: ”På vilket säger den här händelsen nåt om anarkokapitalism i praktiken? Om det där skulle utvecklas till ett gängkrig i Israel skulle det bara visa att gängkrig är fullt möjligt i en stat med.”

  Du missar poängen.

  Anarko”kapitalism” går, enligt dess egna förespråkare, ut på att folk ska vara fria att välja vilka stater som helst inom ett och samma geografiska område. (Även onda stater. Dvs även stater som kränker individens rättigheter.) Det ska finnas ”konkurrerande stater” som konkurrerar med priser, ”effektivitet” och annat (t ex rättviseuppfattning) om sina ”kunder” (medborgare).

  Objektivister m fl har om och om igen påpekat, till döva öron uppenbarligen, att anarko”kapitalism” kommer att resultera i en sak i praktiken, nämligen det enda som ”konkurrerande stater” inom ett och samma geografiska område brukar resultera i: gängkrig. Detta är vad _detta_ utgör ett av många exempel på.

  Jag brukar säga, i dessa diskussioner, att på en ”fri marknad för våld”, kommer folk att efterfråga poliser och domstolar i enlighet med deras idéer och värderingar. Det betyder att en del kommer att efterfråga religiösa poliser som kommer att göra livet till ett helvete för resten av oss.

  Anarko”kapitalister”, rationalistiska som de tenderar att vara, evaderar fakta – som det jag nyss citerade ovan – och säger: ”Nej, människor rationella och av detta följer det att…” (sant, men det utesluter inte att en del väljer att vara irrationella) eller: ”Nej, men bråk lönar sig ju inte…” (sant, men ändå bråkar folk jämt och ständigt). Etc.

  Sedan från ingenstans kommer de (eller deras apologeter) med kommentarer som denna: ”Antar att nästa gång mc-gäng skjuter pansarskott på varandra så kommer ett inlägg som påpekar att det är en påminnelse om vad stater innebär i praktiken.”

  Du ignorerar eller glömmer kontexten. Det är inte jag som förnekar att stater kan kriga mot varandra. Ingen förnekar det. Det är anarko”kapitalisterna” som evaderar den verkliga innebörden av sådana krig, dvs av sina ”konkurrerande stater”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.