Klandra inte kapitalismen för bolånekrisen

USA:s ekonomi går just nu igenom en ny kris. Krisens omfattning är enorm. Hundratusentals amerikaner riskerar att bli av med sina hus. Massor med företag, banker och finansiella institut riskerar att gå i konkurs. Krisens kärna är fastighetsbubblan som nu har brustit. De två stora bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac, som tillsammans har finansierat lån på 5 triljarder dollar, vilket motsvarar hälften av alla bolån i USA, har fått ekonomiska problem.

För att lösa krisen förslår politikerna att staten ska gå in med pengar och rädda företag, banker och privatpersoner undan konkurser. Men staten är inte en produktiv entitet. Staten skapar inget välstånd. Staten kan därför bara ge en del pengar, genom att ta dem från andra.

En fråga: Hur är det meningen att USA:s ekonomi ska räddas genom att staten tar pengar från vissa individer som uppenbarligen vet hur man handskas med pengar och ger dem till andra som uppenbarligen inte vet hur man handskas med pengar? Det finns inget svar på denna fråga. En viktigare fråga är dock: Med vilken rätt?

Banker, företag och privatpersoner är personligen ansvariga för sina affärer. Så om de tog lån som de egentligen inte hade råd med, då får de faktiskt skylla sig själva. Om inte de ansvariga betalar, då kommer istället de oskyldiga att få betala. Men du har faktiskt ingen rätt att via staten tvinga andra betala dina räkningar. Ändå insisterar man på att tvinga de oskyldiga att betala för andras synder. Detta är uppenbart orättvist.

Det rättvisa vore istället att låta banker, företag och privatpersoner få ta smällen av sina dåliga, oansvariga beslut. Detta skulle också ligga i allas långsiktiga, rationella egenintresse. Ju snabbare de dåliga affärerna rensas bort, desto snabbare kommer ekonomin att återhämta sig. Alternativet är att staten med skatter, subventioner och förmånliga lån försöker hålla olönsamma och hopplösa företag och industrier vid liv i all evighet och detta på bekostnad av resten av ekonomin.

Hur kommer det sig att så många har varit så oansvariga? Finns det någon eller något som uppmuntrar människor att ta lån som de egentligen inte har råd med? Ja, det gör det. Det är staten.

Det största ansvaret för krisen har den amerikanska centralbanken. Under flera år drev man artificiellt ned räntorna, genom att öka penningmängden, vilket gjorde att många lånade massor med pengar för att finansiera köp av fastigheter. Detta drev upp priserna på fastigheter och skapade fastighetsbubblan. Detta fortsatte så länge räntorna var låga nog.

I decennier har staten dessutom verkat för att öka husägandet. Staten har uppmanat och uppmuntrat banker att låna ut pengar till människor som egentligen inte har råd. Bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae gav med flit många dåliga lån. Varför? Därför att de hela tiden var uppbackade av staten.

Staten är inte lösningen på våra problem utan, som alltid, orsaken. Lösningen är att staten slutar uppmuntra människor till att göra dåliga affärer och sedan låta andra betala för dem. Lösningen är att staten lämnar ekonomin i fred och låter var och en ta ett personligt ansvar för sina egna affärer. Lösningen är med andra ord lassez-faire kapitalism. Det är det enda rättvisa och därför det enda praktiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.