”Freds”rörelsens motiv

Det är glest med fredsdemonstranter på Europas gator. Detta trots allt Ryssland har gjort på sistone. Man skulle kunna tro att detta gör fredsdemonstranterna till hycklare. Men man kan faktiskt inte anklaga dem för hyckleri. Denna anklagelse skulle bara vara relevant om den så kallade fredsrörelsen verkligen stod för fred. Men det gör den inte.

När Irans president Mahmoud Ahmadinejad hotar att radera Israel från kartan, då ser vi inga reaktioner från fredsrörelsen. Men om USA i vaga ordalag lovar att eventuellt försvara Israel vid en sådan attack, då blir det väldigt liv. Man talar om amerikansk ”arrogans” och ”cowboy-mentalitet”. Hur ska man förklara detta besynnerliga beteende? Det finns bara en förklaring: det som dessa människor i stora fredsdemonstrationer, är inte viljan att förena världen i fred, utan ett hat mot västvärlden i allmänhet och USA i synnerhet.

Varför hatar de USA? Därför att USA är inte som alla andra länder. USA är ett av ytterst få länder som explicit grundades på filosofiska idéer. Framför allt är USA en produkt av Upplysningens idéer och värderingar. I filosofiska termer står därför USA för praktiskt allt som våra akademiker och intellektuella hatar och föraktar.

USA baseras på Upplysningens syn på människan som en förnuftsvarelse. Såsom förnuftsvarelse kan hon åstadkomma vetenskap, teknologi och modern industri. Våra akademiker och intellektuella har åtminstone sedan David Humes och Immanuel Kants dagar, mer eller mindre avfärdat förnuftet som i bästa fall överskattat och i värsta fall som ogiltigt.

USA står väsentligen för individualism. Den amerikanska attityden summeras i den amerikanska självständighetsförklaringen som gjorde klart att individen har rätt att sträva efter sin egen lycka. Våra akademiker och intellektuella som står för kollektivism och menar att individens primära moraliska skyldighet är att leva och offra sig för gruppen.

USA står väsentligen för principen om individens rättigheter: rätten till liv, frihet och att sträva efter sin egen lycka. Våra akademiker och intellektuella står för ”rätten” att förslava andra. De talar om ”rätten” till sjukvård, utbildning, konst, försörjning, bostad. Och så vidare.

USA står väsentligen för kapitalism. Våra intellektuella och akademiker står nästan uteslutande för anti-kapitalism och socialism. Vilket i praktiken betyder diktatur, fattigdom, misär, slaveri och massmord.

Är det verkligen undra på att de hatar USA? De står ju för raka motsatsen på varje väsentlig punkt. Är det verkligen undra på att de ständigt försöker försvara USA:s och västvärldens fiender? Det där var en retorisk fråga.

Det finns många sätt som du kan förinta det som du hatar. Ett sätt är att föra ett krig mot det. Och våra akademiker och intellektuella för sedan länge ett krig mot USA och väst – ett filosofiskt krig. Faktum är att merparten av USA:s akademiker och intellektuella deltar i detta krig. (För detaljer om denna punkt rekommenderar jag er att läsa Leonard Peikoffs essä ”Assault from the Ivory Tower: The Professor’s War Against America”.) De propagerar nämligen för idéer som syftar till att underminera västvärldens och USA:s värde. De propagerar till exempel för idéer som relativism, subjektivism och multikulturalism.

Detta är idéer som implicerar att väst som ju trots alla sina brister ändå utmärker sig för sin respekt för individen, förnuftet, vetenskapen, teknologi, är inte ett dugg bättre än till exempel Mellanöstern som ju genomsyras av kollektivism, mysticism, irrationalism, tribalism, tyranni.

Genom att förespråka sådana idéer demoraliserar man västvärlden och USA. Som demoraliserad blir man mindre benägen att både döma sina motståndare och att försvara sig mot dem. Precis som människor utan någon självaktning inte är så glada för att stå upp för sig själva, tenderar också nationer och hela civilisationer utan någon självaktning att vara mindre villiga att stå upp för sig själva och sin rätt att leva.

Men söker man göra slut på väst räcker det dock inte att bara demoralisera oss. Man måste även attackera idén om självförsvar som sådant och det gör de också genom att explicit eller implicit propagera för pacifism. (Implicit pacifism är vad vi får när man på moraliska grunder fördömer det som faktiskt krävs för att vinna ett krig med så små egna förluster som möjligt. Det vill säga ett själviskt krig.)

Om man hatar USA, vilket bättre sätt finns det då att göra slut på USA än att förneka dess värde såväl som dess rätt att försvara sig? Om USA inte har rätt att försvara sig, då är det bara ett annat sätt att säga att USA inte har rätt till liv. Vilket bara är ett annat sätt att säga att USA inte har rätt att existera. Pacifism är därför inget annat än ett recept för självmord.

”Freds”rörelsens mål är inte fred. Nej, det är att hejda oss i väst från att förhindra vår egen undergång genom att försvara oss med dödligt själviskt våld om nödvändigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.