Mer kapitalism, mer resurser

De som säger att kapitalismen är ett system som leder till en ”irrationell” och ”destruktiv” exploatering av ”jordens resurser”, som till slut innebär att de tar slut, förstår sig inte på kapitalismen.

Kapitalismen är inte ett system som gör slut år på resurser; kapitalismen är ett system som skapar resurser. Så länge människor lämnas fria att tänka och skapa kommer vi inte att lida någon brist på resurser. Kapitalismen är det enda system som ger människor denna frihet.

Kapitalism innebär friheten för vetenskapsmännen att upptäcka nya ämnen eller nya användningsområden för gamla ämnen, vilket båda gör oss rikare i termer av resurser. Det innebär friheten för teknikerna och ingenjörerna att komma på nya och effektivare sätt för att exploatera naturen. Och det innebär friheten för affärsmännen att omsätta vetenskapen och tekniken i lönsamma projekt just i syfte att exploatera naturen.

Det är ingen slump att trots att människorna har exploaterat jorden i tusentals år, har inga viktiga tillgångar tagit slut. Tvärtom har vi hela tiden, i synnerhet under de senaste två hundra åren av kapitalism, fått se tillgångarna växa. Vi lider mycket riktigt ingen riktig nöd på viktiga metaller eller på mat eller på energi. Det produceras det mer av allt detta än någonsin tidigare.

Är det inte för att man upptäcker ett nytt ämne (uran) så är det för att man upptäcker ett nytt användningsområde för ett ämne man redan är bekant med (olja). Är det inte för att man skapar en ny teknik som gör det möjligt att till exempel komma över fyndigheter som tidigare var utom räckhåll, så är det för att det först nu lönar sig att tillämpa den nya tekniken.

Ett exempel på det senare har vi nu sett i USA. Nu skrivs det att USA:s totala tillgång på olja kan komma att tiodubblas! New Energy News (via Paul Hsieh):

America is sitting on top of a super massive 200 billion barrel Oil Field that could potentially make America Energy Independent and until now has largely gone unnoticed. Thanks to new technology the Bakken Formation in North Dakota could boost America’s Oil reserves by an incredible 10 times, giving western economies the trump card against OPEC’s short squeeze on oil supply and making Iranian and Venezuelan threats of disrupted supply irrelevant.

In the next 30 days the USGS (U.S. Geological Survey) will release a new report giving an accurate resource assessment of the Bakken Oil Formation that covers North Dakota and portions of South Dakota and Montana. With new horizontal drilling technology it is believed that from 175 to 500 billion barrels of recoverable oil are held in this 200,000 square mile reserve that was initially discovered in 1951. The USGS did an initial study back in 1999 that estimated 400 billion recoverable barrels were present but with prices bottoming out at $10 a barrel back then the report was dismissed because of the higher cost of horizontal drilling techniques that would be needed, estimated at $20-$40 a barrel.

Underbara nyheter, inte sant?

Problemet är inte jordens resurser. Problemet är definitivt inte kapitalismen. Om vi ska tala om en riktig brist här på jorden så är det bristen på kapitalism. Det är alltså t ex inte ett problem att kineserna eller indierna blir friare. Mer frihet i Kina och Indien förknippar många med stigande priser på viktiga råvaror och tar det som ett ”bevis” för att denna frihet är ”ohållbar”. Men det är precis tvärtom. Först nu finns en möjlighet för fler smarta vetenskapsmän, ingenjörer och affärsmän än någonsin att göra oss alla rikare – vetenskapsmän, ingenjörer och affärsmän som annars inte hade existerat eller ens haft en chans i ett mer socialistiskt Kina eller mer socialistiskt Indien.

För mer resurser, mer välstånd, bör vi alltså förespråka kapitalism; inte mindre frihet och mer socialistisk kontroll över vår ekonomi och våra liv. Och ju mer kapitalism, desto bättre. Se bara på hur mycket underverk kapitalism har gjort möjlig här i väst – trots alla destruktiva skatter och regleringar. Hur mycket mer underverk skulle vi inte kunna se om hela Afrika eller hela Asien blev helt kapitalistiskt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.