Ett boktips

Jag har flera gånger argumenterat för att ärlighet är en dygd. Ärlighet lönar sig alltid och oärlighet lönar sig inte. (Observera dock att jag med oärlighet här syftar till att försöka tillskansa sig värden som man inte förtjänar genom att fara med lögn och osanning; det är helt i sin ordning att, om nödvändigt, ljuga i försvar av sina rättmätiga värden.) Ett bevis för detta är att folk som är ohederliga ofta faller offer för andras ohederlighet i större utsträckning än hederliga människor.

Orsaken till detta är att hederliga människor inte förväntar sig eller begär det oförtjänta. De är därför inte lika benägna att tro eller acceptera saker som låter för bra för att vara sant. De vet att ingenting är gratis och att när det låter för bra för att vara sant då är det förmodligen för bra för att vara sant!

Jag läser just nu en intressant och underhållande bok av Gunnar Wall som heter Tidernas största bedrägerier. Wall noterar snabbt ovannämnda samband. I inledningen till sin bok skriver han:

En sak att fundera över är relationen mellan bedragare och offer. Är det alltid så säkert att man kan dra en klar gräns mellan den ena och den andra? … Ibland kan det till och med verka som om människor står och längtar efter att det ska komma en bedragare och lura dem, som om de redan har börjat dupera sig själva och helt enkelt vill ha lite hjälp på traven … Det är också intressant att notera att bedrägerioffer ibland kan vara misslyckade bedragare. Mannen som sålde Eiffeltornet, Victor Lustig, visste hur viktigt det var för en storskojare att få sina offer att fiffla lite själva innan han lurade av dem deras pengar. De blev mindre benägna att gå till polisen då. Därför var själva fällan ofta konstruerad så att den vädja till folks oärliga sidor. Och om man vänder på det kanske samma sak kan uttryckas som: ju hederligare man är, desto mindre riskerar man att bli lurad.

Jag rekommenderar denna bok av flera skäl. Dels för att den är underhållande, dels för att den är lärorik. Och då inte bara i det avseende att man får en del tips på hur man kan känna igen bedragare, utan även i det avseende att den förser alla förespråkare av hederlighet av en massa bra exempel på varför ohederlighet – ett krig mot verklighetens fakta – är en hopplös kamp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.