Vad tyckte Ayn Rand om…?

Vad tycker Ayn Rand om Immanuel Kants filosofi? Vad var Rands syn på estetik och konst? Vad i korthet var felet med Nietzsche som Rand såg det? Varför är kärlek själviskt?

För att få svaret på dessa och många andra frågor var man tidigare tvungen att läsa nästan allt Ayn Rand har skrivit, vilket ju blir rätt mycket. Och det vore kanske inte ett jättestort problem om det inte vore för att hennes svar på många av dessa frågor är utspridda över många olika essäer och böcker. När Harry Binswanger kom ut med The Ayn Rand Lexicon löstes detta problem.

Leonard Peikoff förklarar vad som är så bra med detta lexicon:

Ayn Rand was a philosopher in the classical sense: she was intent not on teasing apart some random sentences, but on defining a full system of thought, from epistemology to esthetics. Her writing, accordingly, is extensive, and the range of issues she covers enormous—so much so that it is often difficult for a reader to know where in her many books and articles to look for a specific formulation or topic. Even Miss Rand herself was sometimes hard–pressed in this regard.

The Ayn Rand Lexicon solves this problem. It is a compilation of key statements from Ayn Rand (and from a few other authorized Objectivist texts) on several hundred alphabetized topics in philosophy and related fields. The book was initially conceived by Harry Binswanger, who undertook it during Miss Rand’s lifetime with her permission and approval.

Idag kan jag meddela att The Ayn Rand Lexicon numera finns ute på Internet, i sin helhet, alldeles gratis. Se här!

Så nästa gång ni vill veta vad Ayn Rands/objektivismens position i en fråga är, kan ni bara slå upp det i lexikonet. Eller så kanske ni bara vill ha del av ett schysst citat och ni orkar inte skriva av er bok? Även då fungerar ju lexikonet alldeles utmärkt.

2 reaktioner på ”Vad tyckte Ayn Rand om…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.