Parasitära hjärnor?

En debattör på Frizon skrev nyligen:

men att bolagsdirektören skulle ensamt på sin topp ensamt utan riktlinjer el folket under sig skulle styra verksamheten är en lögn. bolagsdirektörer har det enklaste jobbet med rätt folk under sig. sköter de sitt jobb behöver ju bara bolagsdirektören ta emot äran för vad de presterar.

Mitt svar: Det är ju bolagsdirektören och hans närmsta medarbetare, vars arbete han ofta delegerar själv, som sätter upp riktlinjerna för hela företaget – och för allt folk som han har under sig. Om de sedan bara är fem personer eller 100 000 utspridda över hela världen har ingen principiell betydelse. Det är det som företagsledarna gör. Det är det som är deras arbete. Det är för detta oerhört krävande arbete som de får så mycket betalt.

Faktum är att företagsledningen genom att organisera allt arbete på företaget ser till att göra alla dessa människor mer produktiva än vad de någonsin skulle kunna vara på sin egen hand. De ser nämligen till att alla människor gör det de gör bäst och att de är på rätt plats. De människor som är för dåliga eller, som av någon annan anledning, inte behövs blir av med jobbet. De som har uppvisat stor förmåga och stora potential blir befordrade där de kan göra ännu större nytta. Osv. De som är på rätt plats blir ständigt än mer produktiva eftersom de förses med bättre verktyg för att utföra deras dagliga arbete (t ex grävskopor istället för spadar). Vem förser dem med dessa verktyg? Kapitalisterna. Varför? För att göra arbetarna mer produktiva och därför mer lönsamma.

Företagsledningen lägger ned fabriker som inte är lönsamma. De investerar i forskning för att framställa nya produkter för framtiden. De investerar i nya fabriker för att producera de nya produkterna. Vem som har störst betydelse för företagens långsiktiga utveckling är därför inte svårt att avgöra. Det är sällan direktören är den första som försvinner om företaget måste minska på sina kostnader. Det beror på att det är mycket lättare att göra sig av med arbetare på golvet, än att hitta en ny och bättre företagsledare som kan styra upp hela verksamheten på ett bättre sätt.

Det enda, om något, som är en ren lögn är påståendet att företagsledningen har det lättaste jobbet av dem alla. Det finns absolut ingen grund för det påståendet. Det enda sättet man kan tro en sådan sak är just om man ignorerar betydelsen av och innebörden av det intellektuella arbete som de står för. Det är bara om man på allvar tror att det enda som krävs för att skapa välstånd är muskler i fysiskt arbete.

Men om det intellektuella arbete som direktören utför – den förnuftiga uppsikten över hela företagets produktion – är mer eller mindre helt överflödigt, varför han i princip bara är en parasit som tar äran för andras arbete, då kan ingen till slut ta äran för något arbete som utförs. Om företagsledarens användning av sin hjärna är överflödigt och parasitärt, då är också fabriksarbetarens användning sin hjärna överflödigt och parasitärt. Det är trots allt inte fabriksarbetarens hjärna som arbetar fysiskt, utan hans muskler. Det är inte hans hjärna som kommer hem i svettiga kläder, med smuts under naglarna och en värk i ryggen.

Sanningen är att även de muskler som sliter vid fabriksgolvet behöver – om deras arbete ska vara av något värde – styras under någon förnuftig uppsikt. Även arbetaren måste, i någon mån, använda sin hjärna. Så det är lika irrationellt att förneka detta som att förneka betydelsen av de hjärnor som styr upp hela företagets produktion: affärsmännens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.