Alla vinner på sänkt förmögenhetsskatt

För några dagar sedan kom den nya budgeten. I medierna framställs det som att det finns vinnare och förlorare. Och det gör det också, men bara på kort sikt. På kort sikt vinner alla som jobbar eftersom de får sänkt skatt, medan de som är arbetslösa får det lite sämre eftersom de får mindre bidrag. På lång sikt finns det däremot inga förlorare i denna budget. Den borgerliga regeringen föreslår nämligen sänkt förmögenhetsskatt. Och till skillnad från hur det framställs i medierna så är det inte bara de förmögna som gynnas av detta. Sanningen är att detta är något som vi alla blir vinnare på.

För att förstå detta måste vi börja med att inse att de rikas förmögenheter i första hand inte utgörs av en massa pengar som ligger och dammar i något bankvalv. Den absoluta merparten av förmögenheterna utgörs i själva verket av fabriker, maskiner, verktyg, etc. Det är dessutom endast en bråkdel av de rikas förmögenheter som går åt till lyxkonsumtion. Den absoluta merparten går istället till investeringar. Inser vi detta inser vi också att det är dåligt för oss alla att staten beskattar ackumulerat kapital, dvs förmögenheter, så hårt som vi gör i dagens Sverige.

Ju mer kapital som de förmögna kan ackumulera, desto fler och större investeringar kan de göra. Det handlar om investeringar i nya fabriker som skapar jobb. Det handlar om investeringar i nya maskiner som höjer arbetarnas produktivitet. Det handlar om investeringar för att starta nya företag vilket skapar jobb. Men det tar inte slut där. Dessa investeringar innebär också att produktionen av varor och tjänster ökar. Allt annat lika resulterar detta i lägre priser, till följd av det ökade utbudet av varor och tjänster, vilket leder till högre reallöner för alla.

Detta visar att det inte finns någon intressekonflikt mellan arbetare och kapitalister. Tvärtom så råder det en intresseharmoni mellan arbetare och kapitalister. Därför bör vi alla vara glada över att regeringen nu tänker halvera förmögenhetsskatten och att den har som ambition att avskaffa den under mandatperioden.

5 reaktioner på ”Alla vinner på sänkt förmögenhetsskatt

 1. Dessutom har den ju lett till en massiv kapitalflykt från Sverige. Minst 500 miljarder uppskattas det. Skulle dessa pengar komma tillbaka skulle det öka investeringarna och därmed också tillväxten. Även sett ur ett rent statsfinansiellt perspektiv skulle därför ett avskaffande förmodligen vara självfinansierad.

  Det märkliga är ju då att regeringen trots att den är medveten om ovanstående (de är ju deras motivering för att först halvera sedan avskaffa den) bara halverar den första året. Om man nu är medveten om ovanstående finns ju inget skäl alls att vänta med det totala avskaffandet.

  Måhända räds Reinfeldt och Borg de kalkyler som sossarna skulle presentera över hur mycket de rikaste skulle tjäna. I statsbudgeten framhålls det ju hur ginikoefficenten (ett statistiskt mått över ekonomisk ojämlikhet) bara ökar något som ett resultat av budgeten så det tycks som om de tänker mycket på det. Men det är ju isåfall bara att skjuta problemet framför sig och det hade väl varit smartare att ta de vänsterpopulistiska attackerna nu när det är långt kvar till nästa val.

 2. Stefan Karlsson skrev:

  ”Dessutom har den ju lett till en massiv kapitalflykt från Sverige. Minst 500 miljarder uppskattas det. Skulle dessa pengar komma tillbaka skulle det öka investeringarna och därmed också tillväxten.”

  Ja, Han har rätt om pengar kommer tillbaka till Sverige för att investeringarna men många rika vågar inte ta sina alla pengar från utomland till Sverige så dom tänker på Socialdemokrati ska vinna igen vid val 2010 eller 2014 så dom rika kan bli att drabbas sig med förmögenhetskatt igen och skattverket jagar efter rika :-(

 3. Hatten av, stående ovation. Om vi nu kan få vänsterfolket att inse detta så är vi i hamn. Men det är ju det vanliga. ”De rika i regeringen avskaffar förmögenhetsskatten för att få mer pengar i sina egna fickor.” Det är exakt de motargument jag får. Jag förstår inte hur de tänker? Hade varit kul att få debattera med en saklig och påläst vänstermänniska. Existerar de ens?

 4. 4) Anders!

  Egentligen gör Allians regeringen inte tjänar mycket pengar genom avskaffar förmögenhet skatt utan kanske bara 10-20 allians mandel av 178 Allians mandat tjänar mycket pengar genom bort förmögenhetskatt. Vänsterfolket tror alla allians mandat som har över 1,5 miljoner i deklaration, Det är inte sant utan bara 10-15% av Allians har minst 1,5 miljoner kr i deklaration för singel eller 3 miljoner kr i deklaration för make. Allians tänker mycket mer på lämplig bort förmögenhetskatt för alla än tjänar pengar själv. Allians vill inte förbjuda människor som vill vara med ”Vem vill bli miljonär”.
  Jag tycker förmögenhetskatt är diskriming och fördomsfull även avundsjuk mot rika.
  Många av Socialdemokrati och Vänsterparti som har inte välutbildning och vill bli politiker för att hög lön.
  Självklart alla från Vänsterparti till Moderaterna vill vara snuskig rik, därför det bör avskaffa helt förmögenhetskatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.