Peter Schwartz om Donald Trump och den amerikanska populisthögern

Peter Schwartz, författaren till In Defense of Selfishness, argumenterar i sin senaste artikel, “Has the Right Been Eviscerated by Trump?”, för att den populistiska högern i Amerika är som Donald Trump: auktoritär. Så här inleds artikeln:

Once upon a time the left and the right were political opposites. The left condemned capitalism and sought to expand government’s role in our lives; the right defended capitalism and endorsed limited government. Over the years, although the right became less and less committed to individual freedom and capitalism, it nonetheless presented a discernible alternative to the collectivism of the left.

That differentiation, with the strong help of Donald Trump, is now becoming undetectable.

While the left has been fairly consistent ideologically, the right hasn’t. One major shift occurred in the 1970s with the emergence of the “religious right,” which pushed for legal strictures in such areas as abortion, homosexual activity, embryonic stem-cell research and assisted suicide. Still, amid its many inconsistencies, the right included loud voices demanding constraints on government’s power over the economy. The Republicans’ “Contract with America” and the rise of the Tea Party were prominent examples of such demands.

Nothing equivalent exists today. Now, in place of even a semi-free-market ideology, the right has embraced the creed of populism, the creed of playing to people’s mindless prejudices by blaming the country’s ills on foreigners, on “globalists,” on big business—on capitalism.

I sin artikel Peter ger många hårresande exempel som backar upp hans slutsats.

Jag håller med om allt förutom möjligtvis en sak. Jag tycker inte att man utan vidare ska gå med på att kollektivister och étatister ta över ordet “höger”. Då definierar man nämligen bort individualismen och kapitalismen som ett möjligt alternativ.

Men om man gör skillnad på en vänster-höger skala som definierar de möjliga alternativen och en vänster-höger skala som definierar de faktiska alternativen då kan jag nog helt gå med på vad Peter Schwartz säger. (För min syn på en vänster-höger skala som definierar de möjliga alternativen, se min artikel “Hur ska vi definiera ‘höger’ och ‘vänster’?”)

Mycket talar nämligen för att USA har rört sig så mycket till vänster (kollektivism och étatism) de senaste decennierna att sådana som Donald Trump, Ann Coulter och Tucker Carlson alltmer utgör den faktiska högern precis som sådana som Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez och Elizabeth Warren på motsvarande sätt alltmer utgör den faktiska vänstern. Det är sorgligt men sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.