Antitrust och Elizabeth Warrens auktoritära ambitioner

Elizabeth Warren, som ställer upp som demokraternas presidentkandidat för 2020-valet, har offentligt hotat med att bryta upp och därmed förstöra Amerikas mest framgångsrika företag. Detta som straff för deras enorma produktiva förmåga, deras oerhörda förmåga att skapa värdefulla varor och tjänster, som miljontals människor helt frivilligt väljer att köpa eller använda sig av eftersom de ser värdet i det.

USAs konkurrenslagar, antitrustlagarna, handlar inte alls om att värna om den fria konkurrensen. Det är en Stor lögn. Man kan inte värna om den fria konkurrensen genom att kriminalisera de som är bäst på att konkurrera. Det är en motsägelse.

Antitrustlagarna är oförenliga med individens rättigheter och därmed också kapitalism, frihet, rättvisa och den fria konkurrensen.

Det som gör antitrustlagarna så otroligt farliga och skadliga är att de är icke-objektiva. Dels för att de inte bygger på fakta och logik så det finns ingen objektiv grund för dem. Dels för att lagarna  är formulerade på ett icke-objektivt sätt vilket gör att det är en icke-objektiv tolkningsfråga huruvida man bryter mot lagen eller inte. Det är alltså inget man kan veta eller förutse genom att bara läsa lagen. “An undefineable law is not a law, but merely a license for some men to rule others”, skrev Ayn Rand.

Det som ytterst bestämmer om och när ett framgångsrikt företag ska tillintetgöras (eller hotas att tillintetgöras) är alltså statens icke-objektiva tolkningar av antitrustlagarna. Det är på detta sätt som icke-objektiva lagar, som antitrustlagarna, släpper fram och ger denna farliga makt att kontrollera och förstöra till samhällets värsta och lägsta människor: makthungriga politiker som älskar att härska och söndra; auktoritära kollektivister som Elizabeth Warren.

“[A] non-objective law can give a statist the chance he seeks: a chance to impose his arbitrary will — his policies, his decisions, his interpretations, his enforcement, his punishment or favor — on disarmed, defenseless victims,” observerade Ayn Rand för snart 60 år sedan:

The threat of sudden destruction, of unpredictable retaliation for unnamed offenses, is a much more potent means of enslavement than explicit dictatorial laws. It demands more than mere obedience; it leaves men no policy save one: to please the authorities; to please — blindly, uncritically, without standards or principles; to please — in any issue, matter or circumstance, for fear of an unknowable, unprovable vengeance.

Facebook har sannolikt redan fallit offer för Elizabeth Warrens hotfulla kommentarer om att förinta dem. Politico rapporterade att Facebook först tog bort Warrenkampanjens reklamfilmer om att “bryta upp” Facebook. Senare återställde Facebook reklamfilmerna med den officiella förklaringen att de vill tillåta en “robust debatt” på Facebook.

Men Warrenkampanjens reklamfilmer är inget “debattinlägg”; det är ett hot uppbackat med en pistol. Warren hotar med att kränka Facebooks rättigheter. Därför går det inte att utesluta att Facebooks reaktion var ett desperat försök att blidka Warren.

Antitrustlagarna hör inte hemma i ett fritt och rättvist samhälle. För en briljant diskussion om antitrustlagarna rekommenderar jag alla att lyssna Ayn Rands Ford Hall Forum-tal “America’s Prosecuted Minority: Big Business”:

För mer information om antitrustlagarna, lyssna på denna intervju med författaren till The Antitrust Religion:

Och titta på denna föreläsning i vilken Ryan Krause förklarar att antitrustlagarna gör det förbjudet att målmedvetet bedriva ett framgångsrikt företag:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.