Sex och kausalitet

För de som har grundligen läst min artikel ”Kausalitet inom humaniora” bjuder The Daily Mail på en intressant artikel som illustrerar min tes på ett tydligt sätt. Tidningen skriver om en studie som visar att religiösa människor har sämre sexliv än ateister:

Atheists have far better sex lives than religious people who are plagued with guilt during intercourse and for weeks afterwards, researchers have found.

A study discovered that non-believers are more willing to discuss sexual fantasies and are more satisfied with their experiences…

[D]evoutly religious people rated their sex lives far lower than atheists. They also admitted to strong feelings of guilt afterwards.

Vad är orsaken? Hur identifierar vi den? I min artikel beskrev jag i essentiella termer förutsättningen för att, på objektiva grunder, identifiera och bevisa kausala lagar inom humanvetenskaperna.

Uppenbarligen kan vi inte finna den genom att studera irrelevanta men mätbara saker som människors längd, kön, ålder, eller, för den delen, gener eller social grupp.

Nej, vill man finna orsaken måste man börja med att förstå människans natur. Man måste förstå att människan är en viljestyrd begreppslig varelse. Hennes motiv och handlande bestäms därför av hennes tänkande: hennes idéer och värderingar.

Så vad är orsaken? Vad är gemensamt för de som har (mest och värst) skuldkänslor? De är religiösa. Vad är gemensamt för de som har (mindre eller inga) skuldkänslor? De är icke-religiösa. Orsaken är alltså religion. Inte undra på, då religionerna säger att sex är syndigt.

Religiösa trosföreställningar är naturligtvis inte de enda idéerna som kan orsaka skuldkänslor efter sex. Detta förklarar varför även en del ateister får skuldkänslor efter att de har haft sex.

Ateism betyder bara att man inte tror på Gud. Det säger inget om vad man faktiskt tror på. Det säger därför inget om vilka sexfientliga föreställningar man kan ha accepterat. (T ex själviskhet är fel, sex är själviskt, därför är sex fel. Idén att själviskhet är fel är det nästan ingen som ifrågasätter.)

Jag säger också i min artikel att man inte behöver göra kontrollerade experiment för att finna orsaken. Man behöver bara tillämpa Mills metoder. Mycket riktigt. De implicita metoder som användes är Mills överensstämmelse- och differensmetod.

Det gjordes också en del ”mått” i undersökningen:

The study found that in individuals, the stronger their religious beliefs were the more powerful their feelings of sexual regret.

Of people raised in very religious homes, 22.5 per cent said they were shamed or ridiculed for masturbating compared with only 5.5 percent of people brought up in the least religious homes.

Some 79.9 per cent of people raised in very religious homes said they felt guilty about a specific sexual activity or desire while 26.3 per cent of those raised in secular homes did.

Och:

Strict religions such as Mormons ranked highest on the scale of sexual guilt. Their average score was 8.19 out of 10. They were followed closely behind by Jehovah’s Witness, Pentecostal, Seventh Day Adventist, and Baptist.

Catholics rated their levels of sexual guilt at 6.34 while Lutherans came slightly lower at 5.88 . In contrast, atheists and agnostics ranked at 4.71 and 4.81 respectively.

I den mån dessa ”mått” ger de oss någonting är det, framför allt, information som tillåter användandet av ännu en av Mills metoder nämligen variationsmetoden: ju mer du tar din religion (eller andra sexfientliga idéer) på allvar, desto värre skuldkänslor och vice versa.

Lägg slutligen märke till att alla dessa begreppsliggjorda observationer följer, av nödvändighet, när man motsägelsefritt integrerar alla observationer med allt vi vet om människan som just en viljestyrd begreppslig varelse.

Att identifiera och bevisa kausala samband är inte alltid lätt, varken inom human- eller naturvetenskaperna. Men det är som denna enkla nyhetsartikel illustrerar, betydligt lättare än vad många har fått för sig. En förutsättning är riktiga filosofiska premisser, inklusive en riktig förståelse för människans natur. (För detaljer se min artikel ”Kausalitet inom humaniora”.)

3 reaktioner på ”Sex och kausalitet

  1. Så vad är orsaken? Vad är gemensamt för de som har (mest och värst) skuldkänslor? De är religiösa. Vad är gemensamt för de som har (mindre eller inga) skuldkänslor? De är icke-religiösa. Orsaken är alltså religion. Inte undra på, då religionerna säger att sex är syndigt.

    Kan inte den observerade korrelationen i själva verket härröra från den omvända kausaliteten? D.v.s folk som tycker att sex är skamligt blir i högre grad religiösa.. kanske för att ”rationalisera” sina skamkänslor eller så.

    Hmm, äh, jag tror ju som du i detta fall, men i princip liksom?

    Medges: Jag har inte läst din artikel, finns svar där månne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.