Objektivismen vs religion

Kan man tro på Gud och samtidigt vara objektivist? Nej. Idén om Gud krockar med alla aspekter av objektivismen; dess metafysik, epistemologi, etik och politik.

Låt oss ta metafysik. Objektivismen står för existensens primat, dvs idén att verkligheten kommer före och är oberoende av medvetandet. Gud står för medvetandets primat, dvs idén att ett medvetande, Gud, kommer före och ger upphov till verkligheten.

Epistemologi? Objektivismen säger att vi når kunskap genom att använda oss av förnuftet. Mer konkret betyder det: göra observationer, bilda begrepp och generaliseringar och resonera logiskt. Gud som idé kan man inte bevisa med hjälp av fakta eller logik (alla Gudsargument har vederlagts tusentals gånger om). De flesta religiösa tror inte på Gud eftersom det finns några rationella skäl till det. De tror på Gud eftersom de *vill* det oberoende av vad fakta och logik säger. (De använder sig bara av Gudsargument för att *rationalisera* sin tro för sig själva eller andra.)

Etik? Objektivismen säger att det moraliska målet med ditt liv är att sträva efter din personliga lycka. Världsreligionerna säger att det högsta moraliska målet med ditt liv är att lyda Guds vilja. Om din lycka krockar med Guds vilja? Tråkigt. Objektivismen säger att moralen är en vetenskap, härledd från fakta med hjälp av logik. Religion säger att moralen är en serie obegripliga, kommandon från en entitet från en annan dimension, som man ursprungligen blev varse om genom en mystisk uppenbarelse. Nu för tiden läser man Bibeln och accepterar det genom blind tro, inte genom att motivera det på rationella grunder (det skulle ju göra etiken oberoende av Guds vilja).

Politik? Objektivismen säger att individen har rättigheter; rätt till liv, frihet och egendom. Dessa följer av hennes natur; hennes sociala behov av frihet för att kunna leva som en människa, dvs förnuftig varelse, i ett samhälle; hennes behov av att vara fri att kunna göra det bästa av sitt liv. Det goda samhället är således ett fritt samhälle, där det bland annat råder en total separation mellan stat och kyrka. Den religiösa världsbilden är, återigen, den raka motsatsen: Gud är din skapare, han äger dig, han har rätt att bestämma vad du ska göra med ditt liv, han har rätt att döda dig när helst han känner för det. Du har inga rättigheter; du existerar här bara för att han har gett dig ett tillstånd som kan dras in när som helst. Och det är bara om Gud är nådig som han låter dig hamna i paradiset eller helvetet efter han har bestämt sig för att dra in din licens att leva. Logiskt och historiskt sett implicerar denna världsbild att Guds representanter här på jorden ska härska över oss alla. Resultatet är inte ett fritt samhälle utan en teokrati. En religiös diktatur där alla aspekter av ditt liv regleras av religiösa påbud. I en teokrati är du bara fri att lyda Guds vilja; de som inte gör det – t ex homosexuella, eller vetenskapsmän, eller själviska kapitalister – måste stenas, fängslas eller tyglas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.