Spooner om intellektuell egendom

Lysander Spooner är en anarkistisk tänkare från 1800-talet. Han har helt fel beträffande anarkismen, men när det kommer till hans tankar om intellektuella egendom måste jag säga att detta är något av det bästa jag har läst i ämnet. Jag håller inte med om alla detaljer, men i essentiella termer anser jag att Spooners redogörelse är riktig. (Tack för tipset Christopher Hellström.)

Spooner förklarar inte bara vad som ger upphov till din rätt till egendom i allmänhet, han förklarar även på ett väldigt pedagogiskt sätt hur ALL egendom ytterst är INTELLEKTUELL. Det finns alltså ingen grund för att göra någon väsentlig skillnad mellan så kallad materiell och intellektuell egendom. Låt mig citera:

All wealth, therefore, whether material or intellectual, which men produce, or create, by their labor, is, in reality, produced or created by the labor of their minds, wills, or spirits, and by them alone. A man’s rights, therefore, to the intellectual products of his labor, necessarily stand on the same basis with his rights to the material products of his labor. If he have the right to the latter, on the ground of production, he has the same right to the former, for the same reason; since both kinds of wealth are alike the productions of his intellectual or spiritual powers.

Spooner inser, till skillnad från dagens anarkister vid Misesinstitutet, förnuftets roll när det kommer till välståndssskapandet. För detta ska han också ha beröm.

Spooner går dock längre än att argumentera för att all egendom ytterst är intellektuell. Han menar att om man överhuvudtaget kan göra någon meningsfull distinktion mellan materiell och intellektuell egendom, då är den att rätten till dina idéer är, om något, starkare än rätten till materiell egendom. Varför?

If there be any possible ground of distinction, his right is even stronger to the idea, than to the house; for the house was constructed out of that general stock of materials, which nature had provided for, and offered to, the whole human race, and which some human being had as much natural right to lake possession of, as another; while the idea is a pure creation of his own faculties, accomplished without abstracting, from any common stock of natural wealth, any timing whatever, which the rest of the world could, in any way, claim, as belonging to them, in common with him.

Adam Mossoff gav för ett tag sedan en bra föreläsning om intellektuell egendom. I denna föreläsning presenterar och utvecklar Mossoff Ayn Rands argument för att all egendom ytterst är intellektuell, varför en attack på intellektuell egendom är ytterst en attack på all egendom. Den som fortfarande undrar varför jag hyser ett sådant förakt för påstådda liberaler som sluter upp sig till pirater, bör nu klart och tydligt se varför.

En reaktion på ”Spooner om intellektuell egendom

  1. För vad det är värt har jag kommit fram till följande på egen hand:

    *Alla* rättigheter är ”immateriella” eller ”intellektuella* i den bemärkelsen att de är abstraktioner; de är inte direkt varseblivningsbara; man kan inte se dem med blotta ögat eller ta på dem.

    Om jag äger t.ex. en bok, så består mitt ägande inte i att jag håller den i handen eller har den i min ägandes bokhylla: boken kan lika gärna vara lånad eller rentav stulen. Mitt ägande består i att jag har köpt den, eller möjligen ärvt den eller fått den i present.

    Som sagt: för vad är värt. Ämnet äganderätt är förstås större än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.