Äntligen!

Förra veckan gifte min syster sig i hemlighet. Det var en rolig överraskning. Dagen efter åkte hon tillsammans med sin nya man till New York. Idag fick jag se fina bilder därifrån. Ett par av bilderna visar hur de bygger nya skyskrapor vid ”Ground Zero”. Det är en mycket vacker och upplysande syn. Bättre sent än aldrig.

Vad som dock gör bilderna av dessa nya skyskrapor ännu mer upplyftande är att Osama bin Laden ÄNTLIGEN är död. Tack och lov dog han inte av några naturliga orsaker eller av en olyckshändelse. Han dödades av ett skott i huvudet av USA:s ”finest and bravest”! ÄNTLIGEN fick Osama bin Laden vad han förtjänade! Detta är utan tvekan den bästa nyheten jag har fått på mycket länge. Världen är absolut rättvisare och bättre efter Osama bin Ladens död.

Låt mig bara i förbifarten säga att allt pladder om att avrättningen av Osama bin Laden är olaglig är inget annat än rent nonsens. Om dödandet av Osama bin Laden strider mot den förbannade ”folkrätten”, då är det bara ytterligare bevis för att ”folkrätten” är moraliskt korrupt. I tid och otid skyddas alltid mördare, terrorister och diktatorer av ”folkrätten”. Detta är inget man bör ta någon som helst hänsyn till. Osama bin Laden gav upp rätten till sitt liv för länge sedan. Så att säga att han hade rätt till en rättegång är, i detta sammanhang, bara befängt.

Låt mig också säga att allt pladder om att avrättningen är omoralisk förtjänar inga kommentarer; de som säger detta vet inte innebörden av rättvisa och har därför diskvalificerat sig själva som deltagare i en rationell och civiliserad diskussion.

Vad har detta för betydelse för kriget mot radikal islam? Jag tycker att Boston Globe uttrycker det bäst:

[I]t carries the potential to rekindle the faith and unity that Americans felt in the first months after the 9/11 attacks. This time, however, the unity isn’t one of shock or fear, but of joy and newfound confidence. A nation that despaired of any clear victories, of any unclouded outcomes, from its years of war, can now celebrate a singular triumph. A nation that debated, and will continue to debate, the effectiveness of military force and the reliability of overseas intelligence, can now join in praise of an intelligence success and a military triumph.

På lång sikt har detta förmodligen ingen större betydelse. Men det har, åtminstone på kort sikt, en stor symbolisk betydelse. Inte minst för oss i västvärlden; för oss som värderar västvärlden, våra liv, våra rättigheter, vår frihet, vi som vet att vi har den moraliska rätten på vår sida, vi som vet att vi måste föra ett riktigt krig mot fienden. Nyheten om att Osama bin Laden har fått smaka på sin egen medicin är för många, som jag, tillräckligt för att hålla vid liv den moraliska glöden; känslan av att man lever i en värld där det finns lite rättvisa trots allt och att de goda till slut vinner över de onda och att kampen är värt det!

3 reaktioner på ”Äntligen!

  1. Folkrätten reglerar förhållandet mellan stater. Ingenting annat. Människor som strider utan uniform får dödas på fläcken

  2. Instämmer avseende OBL, men var går den etiska / moraliska gränsen för övriga som finns i närheten ? Att vara son till en ‘bannlyst’, eller kanske gift med sonen eller arbetande i samma byggnad. Är det automatiskt belagt med dödsstraff ? Med andra ord, var går gränsen för vilka åtgärder som kan anses rimliga med avseende på tredje person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.