Sjukvården i USA är bättre

Paul Hsieh vid We Stand FIRM har hittat intressant statistik som visar att den amerikanska sjukvården är bättre än den i Kanada och Europa. Betydligt fler amerikaner överlever cancer, har tillgång till sofistikerad sjukvård och kortare väntetider.

Det amerikanska sjukvårdssystemet är långt ifrån perfekt, men det fungerar uppenbarligen bättre än systemet i Kanada och Europa. I USA har man inte kollektiviserat sjukvårdskostnaderna i samma omfattning som i Kanada och Europa, därför har man inte heller börjat ransonera sjukvårdskostnaderna i samma omfattning eller på samma sätt som man har gjort i Europa.

Och då ska vi komma ihåg att alla problem som finns i det amerikanska sjukvårdssystemet härstammar från att staten på olika sätt har kollektivisera kostnaderna för sjukvården.

I USA låter man alltså marknadskrafterna få spela en större roll än i Kanada och Europa. Det är därför som sjukvården är bättre i USA än i Kanada och Europa. Trots detta vill Obama att USA ska ta efter Kanada och Europas socialiserade sjukvård.

Många svenskar som läser detta lär bli totalt chockade. De har nämligen hela deras liv blivit totalt indoktrinerade i föreställningen att Europas socialistiska sjukvårdssystem är överlägset det amerikanska. Jag råder därför alla er att läsa artiklarna jag har hänvisat till. Jag råder er även att läsa dr Leonard Peikoffs ”Health Care Is Not a Right” och dr Richard E Ralstons ”Thirty-Nine Fallacies About Health Care”. Var beredd på en intellektuell kalldusch.

11 reaktioner på ”Sjukvården i USA är bättre

 1. Det intressanta i Sverige är att gemene man kan sitta på akuten(!) i 10 timmar men ändå tycka att sjukvården fungerar bra.

  I övrigt så är det väl inom detta område som folk är mest benägna att tro att det finns gratisluncher (haha).

 2. Det som saknas är ju en jämförelse mellan Sverige och Europa då. Den här statistiken säger ju egentligen ingenting om hur det är i Sverige.

  Och jag undrar om det verkligen är så att många svenskar tror att just europeisk sjukvård är bättre. Svensk sjukvård är ju bäst såklart, det vet ju ”alla”, men t.ex. engelsk sjukvård är nog inget som svenskar har så höga tankar om (tänk britternas tänder).

  • Varför tror du att statistiken inte säger någonting om hur sjukvården är i Sverige? Menar du att socialistisk sjukvård i Sverige skiljer sig på någon väsentlig punkt från den i Kanada eller Storbritannien? Det är t ex ingen hemlighet att vi i Sverige lider av långa smärtsamma och ibland dödliga vårdköer precis som i Kanada och Storbritannien.

 3. Alltså, statistiken visar bara på några enstaka ställen hela Europa, annars är det bara Storbritannien. Allt jag säger är att det inte går att dra några väl underbyggda slutsatser om situationen i Sverige från den här statistiken, och inte heller kan den ge särskilt stort stöd till någon tes om det.

  Jag kan inte uttala mig om skillnader mellan svensk och kanadensisk eller brittisk sjukvård. Det kan säkert vara stora skillnader. T.ex. så gissar jag att Sverige har lite andra siffror än Kanada på t.ex. andel kvinnor som testas för bröstcancer. Men men.

  Det finns ju många olika sätt att sköta även socialiserad sjukvård på, och det kan vara olika bra/dåligt. Svensk sjukvård sägs ju vara väldigt bra, men ha väldigt dålig tillgänglighet. Hur är det jämfört med Storbritannien? Ingen aning. Min poäng var bara att det inte finns nåt om det i statistiken heller. Storbritannien kanske har Europas sämsta sjukvård, vad vet jag?

  • Nej, vi kan inte veta hur det ligger till i *detalj* i Sverige utifrån dessa siffror, just eftersom vi inte alls får någon statistik om just Sverige här. Men eftersom problemen i Kanada och Storbritanniens sjukvårdssystem är i grunden desamma som i det svenska, kan vi utan problem dra slutsatser om socialistisk sjukvård som sådant jämfört med mer kapitalistisk sådan. Vilket betyder att vi kan dra slutsatser om hur svensk sjukvård står sig gentemot kapitalistisk sådan. Man ska inte vara konkretbunden. Man ska tänka med principer.

 4. Tja, jag vet inte så noga vad problemen är i de här olika sjukvårderna, förutom just köerna. Och att köerna blir kortare i kapitalistisk sjukvård är ju lätt att räkna ut.

 5. Carl,

  du glömde bort att nämna att efter suttit och väntat 3h för att få träffa en sköterska får man upplysningen att man skall ringa till Sjukvårdsupplysningen istället. (fick till och med ringa från akuten utan att betala extra; det är inte lite vad man får skattepengarna)
  Varpå Sjukvårdsupplysningen hänvisar till akuten, varför man får äran att vänta lite yttligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.