Den kristna terrorismen

Läkaren George Tiller blev förra veckan mördad. Med tanke på världen vi lever i är det mycket troligt att mördaren var en religiös fundamentalist. Nej, inte en islamisk fundamentalist utan en kristen fundamentalist.

Hur ska man förklara det religiösa våldet? Förklaringen är att tro leder till våld. Jag citerar Ayn Rand:

I have said that faith and force are corollaries, and that mysticism will always lead to the rule of brutality.  The cause of it is contained in the very nature of mysticism.  Reason is the only objective means of communication and of understanding among men; when men deal with one another by means of reason, reality is their objective standard and frame of reference.  But when men claim to possess supernatural means of knowledge, no persuasion, communication or understanding are impossible.  Why do we kill wild animals in the jungle?  Because no other way of dealing with them is open to us.  And that is the state to which mysticism reduces mankind — a state where, in case of disagreement, men have no recourse except to physical violence.  And more: no man or mystical elite can hold a whole society subjugated to their arbitrary assertions, edicts and whims, without the use of force.  Anyone who resorts to the formula: ”It’s so, because I say so,” will have to reach for a gun, sooner or later. (”Faith and Force: The Destroyers of the Modern World”, Philosophy: Who Needs It.)

Charles Johnson vid LGF har publicerat delar ur HBO dokumentären Soldiers in the Army of God som handlar om den kristna terroristgruppen The Army of God. Denna dokumentär ger en bättre insikt i det religiösa sinne som leder till våld.

2 reaktioner på ”Den kristna terrorismen

  1. Jag ser ännu ett exempel på att all religion i världen är uppfunnen av män och används för att förtrycka kvinnor. En man som handlar annorlunda lever farligt.

    I ett jämställt samhälle skulle alla religiösa skrifter få skarp kritik och de skulle inte accepteras som rättesnöre.

    Kristen etik och normer har fått forma FN:s deklarationer och nu tvingas man acceptera en komplettering med värderingar från islam.

    Slutsatsen är att vi måste söka rättesnören utanför religioner när vi formar morgondagens samhälle.

    Lyft fram filosofi, logik och matematik i undervisning och politik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.