Obamas katastrofala inledning

I sitt invigningstal sade Obama: ”To the Muslim world, we seek a new way forward, based on mutual interest and mutual respect”. Vad är det för ”ömsesidiga intressen” som Obama pratar om? Om det finns några sådana ”ömsesidiga intressen”, varför kände sig Obama då tvungen att vädja just till den muslimska världen? Varför kände han sig inte tvungen att vädja till Europa? Japan? Argentina? Därför att alla vet att den muslimska världen sedan länge för ett krig mot USA, av religiösa skäl. Detta gör Obamas uttalande till en enda gigantisk fantasi; det finns inga ”ömsesidiga intressen” och ingen grund för ”ömsesidig respekt”.

Obama är uppriktig. Den allra första tvsända intervjun Obama gjorde från vita huset gjorde han med en utländsk nyhetskanal, tvkanalen Al Arabyia. Rövslickeriet lät sig inte vänta. New York Times:

In the interview, which was taped on Monday night and broadcast throughout the Muslim world on Tuesday, Mr. Obama said it was his job “to communicate to the Muslim world that the Americans are not your enemy.”

He added that “we sometimes make mistakes,” but said that America was not born as a colonial power and that he hoped for a restoration of “the same respect and partnership that America had with the Muslim world as recently as 20 or 30 years ago.”

Om Obama menar vad han säger, då måste det sägas att det var just denna kristna ”respekt” som uppmuntrade islamisterna till att genomföra den ena terrorattacken efter den andra mot USA, den ena värre än den andra.

Faktum är att det är 30 år sedan Iran genomförde sin första krigshandling mot USA. För snart 30 år sedan tog de över den amerikanska ambassaden och sedan höll ett femtiotal amerikaner gisslan i 444 dagar. Det är mer än 25 år sedan Iransponsrade terrorister sprängde ihjäl 240 amerikanska soldater i Libanon. Det är 20 år sedan Irans överstepräst, Ayatollah Khomeini, försökte avskaffa yttrandefriheten över hela världen genom att lägga en Fatwa på Salman Rushdie och alla som var involverade i publiceringen, distributionen och översättningen av hans bok, Satansverserna. Bokbutiker i USA attackerades med brandbomber. Utgivare och översättare attackerades och mördades. Salman Rushdie tvingades leva under jorden.

Obama är inte bara ofattbar historielös och naiv. Han är något mycket, mycket värre. Han är pragmatiker.

Den muslimska världen vet att detta är rövslickeri:

“It’s different from what we’ve seen in forever,” said Jamil Mroue, a Lebanese journalist and publisher. “This is his first official interview, and it’s addressed to Al Arabiya? It’s a logical extension of his inauguration speech, but it’s unprecedented.”

There was also, however, a reluctance to judge Mr. Obama on his words alone. “Let’s see your promise, American president, for an independent Palestinian state,” said a commenter on Al Arabiya’s Web site, identified only as Alsomary. “And let’s see your promise for peace with the world, and especially the Islamic world. Then for sure we will learn to love America through your actions.”

Vem vet vad Obama kommer att göra för att bevisa att USA i sann kristen anda älskar sin fiende? Kommer han att tvinga Israel till fler förhandlingar med de islamiska terroristerna? Kommer han att tvinga dem till fler eftergifter? Kommer han att fortsätta Bushadministrationens skandalösa förhandlingar med Iran? Att döma av intervjun pekar mycket på detta. ”[H]e said that it was important to be willing to talk to the Iranians, both to express differences and explore ‘where there are potential avenues for progress.'” Om konflikten mellan Israel och ”Palestina”:

I [Obama] do believe that the moment is ripe for both sides to realize that the path that they are on is not going to result in prosperity and security for their people. And that, instead, it’s time to return to the negotiating table … I also believe that there are Israelis who recognize that it is important to achieve peace … They will be willing to make sacrifices if the time is appropriate and if there is serious partnership on the other side.

Så här har praktiskt taget alla amerikanska presidenter sagt sedan decennier tillbaka och det enda det har mynnat ut i är krav på att Israel ska visa ”besinning” varje gång de försvarar sig eller att de ska sätta sig ned och ”förhandla” med sina mördare.

Obamaadministrationen började med andra ord precis som man kunde förvänta sig: katastrofalt.

2 reaktioner på ”Obamas katastrofala inledning

  1. Ahmadinejad reagerade för övrigt inte på Obamas uttalanden genom att bli mer välvillig mot USA, utan genom att kräva att USA ska be om ursäkt för ”brott mot Iran” och ”reparerandet” av dessa ”dåliga handlingar”. Exakt vad detta ”reparerande” innebär angavs inte, men man får väl förmoda att det handlar om skadestånd eller att man utformar sin utrikespolitik efter Ahmadinejads önskningar.

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2387071.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.