Historien är full av statliga interventioner

Återigen går ärkesocialisten Göran Greider till angrepp mot kapitalismen i sin senaste Metrokolumn. Och som alltid är argumentationen förbluffande dålig.

Greider påstår, som den socialist han är, att kapitalismen till sin natur måste drabbas av ekonomiska kriser: ”En blick genom historien visar det tydligt: marknadsekonomin bär inom sig fröet till det där maniska risktagandet som trissas upp till den punkt där någon inte längre kan betala och vill hoppa av karusellen. Och då stannar karusellen”. Sedan säger han: ”Marknadsfantasterna klarar mentalt helt enkelt inte av att konstatera att marknadsekonomin med ojämna mellanrum alltid kantrar över i ett vanvettigt risktagande med andras pengar”.

Ja, det är sant. Historien är full med bubblor. Men det beror ju bara på att den också är full med statliga interventioner som gav upphov till dem. Sanningen är att ”marknadsfantasterna”, i synnerhet från den österrikiska skolan, har känt till orsaken till samtliga bubblor i ekonomin, nämligen statens inblandning i ekonomin, i synnerhet i bank- och penningväsendet. För dessa pro-kapitalistiska ekonomer är dagens kris inget mysterium. De varnade i flera år i förväg för vad som skulle hända. Ta som ett exempel den svenske ekonomen Stefan Karlsson som för fyra år sedan förutsade vad som skulle hända. (För de som vill veta mer rekommenderar jag er att studera den österrikiska skolans konjunkturteori.)

Hur som helst fortsätter Greider så här: ”Nykonservativa och nyliberala skribenter har den senaste tiden börjat skylla eländet på Bill Clinton, som på nittiotalet såg till att sämre ställda amerikaner skulle få råd att köpa hus med billiga lån. Återigen är det alltså den goda sociala viljans fel att världen stjälper?”

Greider utelämnar förstås en mycket viktigt detalj i sammanhanget, nämligen att staten med hjälp av Community Reinvestment Act faktiskt tvingade banker att låna ut pengar till folk som egentligen inte hade råd med det. Vad han också utelämnar är det faktum att Clintonadministrationen uppmanade de statligt sponsrade bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae att låna ut mer än tidigare till låginkomsttagare.

Det är inte den ”goda viljan” som är förklaringen till att dessa statliga interventioner i ekonomin inte fungerar, det är verklighetens fakta. Men verkligheten är, som alltid, socialisternas värsta fiende. Därför känner han sig tvungen att skriva om historien och verkligheten: ”Den analysen är så närsynt att man inte tror sina ögon. Clintoneran var tyvärr lika nyliberalt inspirerad som Reaganeran och det Clinton gjorde var att avreglera bankväsendet”.

”Avreglerade” bankväsendet? Jag vet inte hur många gånger jag har hört det, men det är inget annat än en ren lögn att dagens kris orsakades av någon påstådd avreglering av bankväsendet. Det enda jag vet är att man 1999 avskaffade en lag, nämligen The Glass-Steagall Act, av jag vet inte hur många lagar som plågar det genomreglerade amerikanska bankväsendet. Denna lag förbjöd sammanslutningen av investeringsbanker och kommersiella banker. Det vill säga kommersiella banker fick inte äga investeringsbanker och tvärtom. Ingenting kan förklara hur avskaffandet av denna enda lag skulle vara orsaken till den ekonomiska krisen. Det finns ingen förklaring. Det är bara socialistisk dogma. Snarare kan man argumentera för att lagen gjorde bankväsendet mer instabilt eftersom den motverkade en rationell diversifiering av tillgångar.

Det främsta argumentet för lagen var förresten att den skulle motverka ”spekulationer”. Spekulationer gör ju endast nytta för ekonomin. Spekulering innebär ju bara att man allokerar resuser mer effektivt över tiden genom att spekulera i om priserna kommer att gå upp eller ned i framtiden. Det var inte spekulationer som orsakade krisen. Nej, var omfattande socialistiska interventioner i ekonomin: den socialistiska centralbanken som manipulerade ned räntan genom att kraftigt inflatera penningmängden, CRA , FDIC, Freddie Mac och Fannie Mae. Etc.

Men allt detta och mycket mer ignorerar Göran Greider och hans lika okunniga och oärliga sympatisörer. Greider är, som alla andra socialister, inget annat än en gigantisk lögnare. Men detta är egentligen ingenting nytt. Alla som har läst Greiders kolumner vet vid det här laget vad han och hans likar går för. Historien är inte bara full av statliga interventioner. Den är också full av rena lögnare som Göran Greider som ständigt klandrar kapitalismen för kriserna orsakade av de socialistiska inslagen i vår blandekonomi.

7 reaktioner på ”Historien är full av statliga interventioner

  1. Även regleringar.

    Mycket bra skrivet. Det bör du sätta in i nån tidning. Komprimera det och skicka det till Metro.

    Om du talar om ”avreglering” får du väl även ta med regeländringar. Om jag minns rätt ändrades investeringsbankernas utlåningstak från 12 ggr till 40 ggr de egna tillgångarna. Därmed ökade risken för bankens konkurs inte bara med de dryga tre gångerna lånevolymen ökade utan mycket mer.

    Har du detaljer om det ändrade lånetaket ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.