Dagens last

• Jag kom hem från Uppsala i fredags natt. Min vistelse där var mycket angenäm. Uppsala är, från vad jag kunde se, en mycket trevlig och mysig stad. Jag hann dock inte se så många ”sevärdigheter” där, eftersom jag hade annat i tankarna (nämligen mina studier), men nästa gång jag åker dit tänker jag ta mig tid att studera staden noggrannare.

Jag reste först och främst upp till Uppsala för att ta del av en kurs om Aristoteles Metafysiken. Det var otroligt intressant, givande och rentav underhållande. Jag ska som en del av kursen skriva en kort uppsats i ämnet som kanske kommer att publiceras på bloggen.

Det påminde mig om hur mycket jag verkligen saknar det dagliga mötet med folk som kan och vill prata filosofi med mig. Ja, även med människor som har en helt annan filosofisk utgångspunkt än vad jag har. Jag har inte planerat det, men det är mycket möjligt att jag kommer att göra liknande resor i framtiden, bara för att få ta del av lite givande diskussioner med människor.

• Som en del av er har noterat blev min insändare om finanskrisen publicerad i SvD denna vecka. Mycket trevligt. Ni kan läsa min insändare ”Detta är blandekonomins kris” på SvD:s hemsida. Och att döma från kommentarer jag har fått från olika håll, inklusive ett telefonsamtal jag fick idag, var det ett mycket uppskattat inlägg. Det är ju väldigt roligt.

Jag vet ju själv hur frustrerande det kan vara att läsa tidningarna, så därför kan jag sympatisera med folk som säger: ”Tack. en förnuftets röst, äntligen.” (Insändaren blev också publicerad i Sydsvenskan. Förhoppningsvis kommer det också att publiceras i HD under de kommande dagarna. Troligen kommer den inte att publiceras i DN.)

Som jag skrev före min resa tänker jag skriva uppföljare till denna insändare. Jag har redan påbörjat arbetet med detta genom att göra lite research. Jag säger till när jag skickar in den.

• För de som vill ta del av flera sådana här förnuftiga kommentarer, inte minst när det kommer till finanskrisens natur, bör besöka Stefan Karlssons nya blogg Marknadsliberalen. Ett smakprov från Karlssons nya blogg:

”Sen är hans [Lars Ohlys] recept att det bör omfördelas till låginkomsttagare för att de ska konsumera mer så bortser han från att konsumtionen faktiskt var på rekordnivå relativt BNP i USA. Detsamma gäller för övrigt de offentliga utgifterna, en annan sak som han vill ha mer av. Så Lars Ohly menar alltså att orsaken till krisen är att det fanns för lite av det som det fanns rekordmycket av…..

”Hans idé om att det var bristen på offentliga aktörer som låg bakom det är också svårförenligt med den stora och växande roll som de statsunderstödda bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae hade.

Vänta er dock inte att fakta ska påverka Lars Ohly….”

• Apropå förnuftiga kommentarer, så har debattören och objektivisten Henrik Unné tillsammans med debattören och objektivisten Filip Björner startat en ny tidning som heter Radikalen. Jag är med i redaktionen och kommer att skriva för tidningen. Radikalen står för kapitalism och ateism. Till en början kommer den att vara gratis och tillgänglig i PDF-format via Internet. Senare kommer den emellertid att finnas tillgänglig i pappersformat. Då ska man även kunna prenumerera på den. Den ska komma ut fyra gånger om året och artiklarna handlar om allt möjligt.

I det första numret bjuder jag på artikeln ”Filosofins primat”. För de som redan har läst den artikeln vill jag istället tipsa om två artiklar av Henrik Unné. Den första heter ”En semester från moralen” och handlar om demokratins natur. Den andra heter ”Kunskapsteorin och etiken” och den argumenterar för att man bör studera inte bara objektivismens etik, utan också objektivismens kunskapsteori om du vill leva ett bättre och lyckligare liv. Det första numret kan ni läsa här. Om ni gillar Radikalen får ni gärna göra reklam för den.

• En bekant tipsade mig om en namninsamling för att inrätta en författningsdomstol i Sverige. Jag tycker att detta låter som en bra idé. Om du också tycker att det låter som en bra idé, då bör du göra ansträngningen och skriva under. Gör det här.

• Till de av er som tycker om min blogg och som tycker att jag gör ett bra jobb på att propagera för era värderingar och föra er talan, när ni inte har tid, eller lust, eller möjlighet, vill jag säga att ni numera kan stöda min intellektuella aktivism genom att donera pengar via Paypal. (Min e-mail är carl.svanberg@gmail.com.) Om ni inte vill donera via Paypal, då kan ni kontakta mig via carl.svanberg@gmail.com, så löser vi det.

2 reaktioner på ”Dagens last

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.