Dagens last

Nya artiklar vid The Ayn Rand Center of Individual Rights. Leonard Peikoffs artikel ”Why Businessmen Need Philosophy”, ”An Answer for Businessmen” av Ayn Rand och ”The Dollar and the Gun” av Harry Binswanger. Rekommenderas!

Nattvakt.com. Per-Olof Samuelsson har återigen uppdaterat sin retrospektiva avdelning. Jag vill framför allt rekommendera ”Ett allvarsord om människans rättigheter”, som är en uppgörelse med filosofen Ronald Dworkin; ”Försvar för egoismen”, vars titel talar för sig själv; ”Om viljans frihet”, vars titel också talar för sig själv.

George Bushs etatistiska arv. Gus Van Horn sammanfattar innehållet av en artikel som går igenom hur otroligt etatistisk Bush har varit. Som exempel har den federala statens utgifter vuxit med 68%, vilket är mer än dubbelt så mycket som under Bill Clinton.

Anti-vetenskap. Peter Wood har skrivit en bra artikel i The Chronicle of Higher Education om hur kulturen och skolan gör de unga i USA mindre intresserade av vetenskap. Man propagerar bland annat för idéer som antyder att vetenskapen är överskattad eller rentav värdelös. Ett citat:

[W]e … have immersed a generation in wall-to-wall promotion of diversity and multiculturalism as being the worthiest form of educational endeavor; we have foregrounded the redistributional dreams of ”social justice” over heroic aspirations to discover, invent, and thereby create new wealth; and we have endlessly extolled the virtue of ”sustainability” against the ravages of ”progress.” Do all that, and you create an educational system that is essentially hostile to advanced achievement in the sciences and technology.

Läs hela!

Analys av The Dark Knight.Jag gick och såg den nya batmanfilmen The Dark Knight och jag måste säga att jag tyckte den var väldigt bra. Jokern är en av de ondaste skurkarna jag någonsin har sett på film. Han är en ren och skär nihilist och jag tycker att Heath Ledger gjorde ett jättebra jobb i rollen som Jokern. Därmed inte sagt att det inte fanns en hel del problem med den, filosofiskt sett. Över vid Diana Hsiehs blogg för man just en intressant diskussion om filmen. De som inte har sett och som tänker se den, bör nog avstå från att läsa diskussionen, då det förekommer en hel del så kallade ”spoilers”. Men för alla andra rekommenderar jag er att läsa denna diskussion. Jag instämmer rätt mycket med Brian S:s kommentarer.

En reaktion på ”Dagens last

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.