Dagens last

Pär Ström talar om faran med individuella utsläppsrättigheter. För att omsätta systemet i praktiken kommer det att kräva en närmast totalitär kontrollstat. (Via Stefan Karlsson.) Med tanke på att politikerna inte hade några problem med att rösta igenom FRA, bör vi ta den här sortens varningar på allvar.

Apropå det overkliga ”klimathotet” så hotar nu Mona Sahlin att helt lamslå den svenska ekonomin. Bloggen Klimatbluffen analyserar Sahlins så kallade ”klimatpaket”, vars konsekvenser är betydligt värre och betydligt verkligare än hotet från ”global uppvärmning”.

• Ayn Randinstitutet har sedan en tid tillbaka lagt upp föreläsningar på temat ”Cultural Movements: Cultural Change”. Jag rekommenderar dessa föreläsningar för alla som vill förstå var USA har varit de senaste 50 åren och var vi är på väg. Jag rekommenderar dem också för att i den sista föreläsningen ger Yaron Brook också en hel del inspireration för alla som kan och vill göra sitt för att förändra kulturen.

• När vi väl är inne på ämnet kulturell aktivism vill jag dels tipsa om att Yaron Brook nyligen var på ett amerikanskt radioprogram där han besvarade frågor om objektivismen. Sedan vill jag också tipsa om Leonard Peikoffs podcast. Sedan en tid tillbaka har Leonard Peikoff svarat på en massa frågor i en serie av ”podcasts”. Rekommenderas verkligen. Hans senaste podcast kom igår och går att ladda ned från hans hemsida www.Peikoff.com.

Inom akademin fortsätter det att gå framåt för objektivismen. Objektivistiska filosofer som Tara Smith och Darryl F Wright skriver om Ayn Rands moralfilosofi i Social Philosophy and Policy Vol 25. Artiklarna är till och från lite tekniska, men de kan ändå vara av visst intresse.

The Objectivism Seminar. För de som vill studera objektivismen tillsammans med andra, och som inte har något emot att vara uppe sent om nätterna, kan jag rekommendera Greg Perkins ”The Objectivism Seminar”.

Tidigare har man läst igenom Tara Smiths bok Ayn Rand’s Normative Ethics, men just nu läser man igenom Leonard Peikoffs bok Objectivism: The Philosophy of Ayn Rand. Syftet är inte att debattera, utan att försöka förstå filosofin genom att gå igenom väl valda diskussionsfrågor (mestadels tagna från Gary Hulls pamflett A Study Guide to ”Objectivism: The Philosophy of Ayn Rand”).

Om ni inte har tid eller möjlighet att lyssna på programmet när det sänds, kan man alltid ladda ned och lyssna på gamla avsnitt i efterhand.

Det är inte alltid programmet kommer med några nya infallsvinklar, men ibland kommer det en sådan och då är det alltid trevligt. Jag antar också att hur mycket du får ut av programmet hänger lite samman med hur länge du har studerat objektivismen. Det är därför troligt att programmen ger mer för totala nybörjare än för veteraner.

Jag kan dock även se hur programmet skulle kunna ha ett visst värde för veteraner. Till att börja med kan man ibland lära sig att förklara vissa saker på ett pedagogiskt sätt. Sedan kan man ibland faktiskt tal del av en ny infallsvinkel. Sedan kanske det var väldigt länge sedan du läste OPAR och om du känner att du har börjat glömma en del saker, kan detta vara ett trevligt sätt att motivera dig själv att börja läsa om den igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.