Religionen lever och frodas i USA

Religion är verkligen inte utdöende i USA. Det visar inte minst Pew Forums senaste undersökning. I denna undersökning finns det massor med uppseendeväckande såväl som skrämmande uppgifter.

Evangelikerna, som utgör 26% av de troende, är den enskilt största gruppen av religiösa amerikaner. Vi talar om ca 80 miljoner amerikaner. De kan ensamma avgöra ett val om de så önskar. Jag kommer därför att koncentrera mig på deras attityder här.

Här är några skrämmande uppgifter:

• Fler än 63% av amerikanerna tror att Bibeln är Guds ord.

• 88% av evangelikerna anser att Bibeln är Guds ord.

• 59% av evangelikerna anser också att Bibeln ska tolkas bokstavligt.

79% av amerikanerna tror på mirakel!

68% av amerikanerna tror på existensen av änglar och demoner – och att de är aktiva i denna värld!

58% av amerikanerna säger att de ber dagligen!!

Av dessa uppger 31% att Gud svarar på deras böner åtminstone en gång i månaden!!!

Jag säger bara: ”Herregud!”

Det finns naturligtvis ett samband mellan religion och politik.

Across a variety of religious traditions, those who say that religion is very important in their lives, express a more certain belief in God, or pray or attend worship services more frequently tend to be much more conservative in their political outlook and more Republican in their party affiliation.

Så ju mer religiös du är, desto större är också sannolikheten för att du är konservativ och republikan. Hälften av alla evangeliker beskriver sig som republikaner. Republikanerna är verkligen de religiösa fundamentalisternas parti.

I samband med detta vill jag rekommendera er att lyssna på Leonard Peikoffs podcast, episod 5, från den 23 december 2007. I denna podcast diskuterar Peikoff betydelsen av just partiernas olika kopplingar till vissa intresse- och väljargrupper, i dagens blandekonomi, och hur detta på lång sikt påverkar inrikespolitiken.

För de som har svårt att förstå denna poäng, tänk då på svensk inrikespolitik. Tänk på den faktiska relationen mellan t ex socialdemokraterna och LO eller den historiska relationen mellan t ex moderaterna och svenskt näringsliv.

Om man förstår denna poäng, och delar uppfattningen om att den primära kulturella konflikten numera står mellan religion och förnuft (och inte, i första hand, mellan socialism och kapitalism), då blir det nog också klarare varför jag inte föredrar republikanerna och John McCain, framför demokraterna och Barack Obama. Jag väljer socialdemokraterna, varje dag, före medeltida religiösa fundamentalister.

En reaktion på ”Religionen lever och frodas i USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.