Myter om utsläppsrättigheter

I USA är det till skillnad från i Europa och Sverige inte många politiker som öppet förespråkar skyhöga energi- och bensinskatter för att minska fossilbränsleförbränningen i syfte att minska koldioxidutsläppen. Nej, de allra flesta förespråkar istället ”cap-and-trade”. Dvs utsläppsrättigheter.

Barack Obama gör det och John McCain gör det. Att en vänsterpolitiker som Obama förespråkar utsläppsrättigheter kommer inte som en överraskning. Men att en högerpolitiker som McCain gör det i den fria marknadens namn är bara ännu ett exempel på hur de konservativa i USA bidrar till att förstöra kapitalismen i USA – och allt detta i kapitalismens namn!

I Sverige finns det påstådda liberaler som förespråkar ett system med utsläppsrättigheter. De använder sig båda av i stort sett samma dåliga argument som man använder sig av i USA. Och precis som i USA påstår de så kallade liberalerna att dessa statliga interventioner i ekonomin är förenliga med kapitalism.

Vad är argumenten? Jo, det är argument som att utsläppsrättigheter är en ”frimarknadslösning”, att ett system med utsläppsrättigheter skapar incitament för nya alternativa energikällor och energiteknologier, att utsläppsrättigheter skapar ”resurser” för att utveckla dessa nya energiteknologier och att systemet med utsläppsrättigheter kommer genererar ekonomisk tillväxt och nya jobb.

Wayne Winegarden bemöter och tillintetgör alla dessa argument för utsläppsrättigheter i sin senaste Townhall-kolumn ”‘Cap-and-Trade’ Fallacies”. Även om Winegarden bara pratar om utsläppsrättigheter anser jag att samtliga svar är precis lika relevanta som svar mot de som förespråkar skatter, eftersom principen är exakt densamma. Läs den!

2 reaktioner på ”Myter om utsläppsrättigheter

  1. Är inte utsläppsrättigheter polluter-pays? Eftersom de med sina utsläpp inskränker min frihet, måste jag kräva kompensation.

    Om jag och alla andra tål 100 utsläppsenheter totalt, så är det vad som bjuds för var och en som vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.