SvD:
”Vi kan fortfarande inte se några tydliga samband mellan skolornas resultat och insatta resurser. Bra resultat går att finna i såväl kommuner med låga och genomsnittliga kostnader, som i kommuner som har höga kostnader för grundskolan. Vi kan inte heller se något samband mellan dåliga resultat och andelen obehöriga lärare” skriver Håkan Sörman, vd på SKL, i ett pressmeddelande.
Jag är inte överraskad. Men det borde våra politiker vara. För vad är det nästan alla politiker, till höger och vänster, föreslår för att förbättra den offentliga skolan? Jo, det är ju ständigt att ösa ut mer pengar samt att förbjuda de ”obehöriga” lärarna från att undervisa. Men absolut ingen ifrågasätter vårt nuvarande skolsocialistiska system.
Att våra politiker aldrig lär sig.
De allra flesta någorlunda allmänbildade är idag fullt medvetna om hur socialismen har misslyckat kapitalt i varje tänkbart avseende. Därför är det, så klart, ytterst få som skulle låta staten ta hand om vår matförsörjning. Det är dags för folket att inse att det är precis lika vansinnigt att förlita sig på staten när det kommer till en så viktig sak som barnens utbildning.
Varför skulle mer pengar hjälpa? Mer pengar har i slutändan lite eller inget med resultaten att göra eftersom resultaten framför allt beror hur lärarna lär ut. Detta är i första hand inte en fråga om resurser snarare en fråga om mer eller mindre rationell pedagogik. Och våra politiker har inte en susning om vilken pedagogik som är lämpligast.
Sambandet mellan resurser och resultat blir dessutom bara svagare allteftersom politikerna bara öser ut mer och mer pengar till de offentliga skolorna, nästan hur dåligt de än presterar. Det är precis som om de med flit försöker belöna skolor för deras medelmåttliga resultat.
För att bedriva god undervisning behövs inte statligt godkända lärare. Det finns absolut inga belägg för att statligt godkända lärare skulle vara bättre än andra. Staten kan inte producera sådana här lärare, de kan i bästa fall bara godkänna dem i efterhand. Men detta godkännande bevisar ingenting som inte läraren hade kunnat bevisa på egen hand.
Lärarhögskolorna är enligt många, Skolverket och Högskoleverket inkluderat, undermåliga. Sydsvenskan rapporterade 20080408: ”I utredningen [från högskoleverket] beskrivs lärarutbildningen som ‘kravlös och ofullständig’ och studenter uppges av utredare kunna slinka igenom utan nödvändiga kunskaper”. Lärarna som produceras i de statliga lärarhögskolorna kommer kanske godkännas av staten. Men frågan är om de skulle godkännas på en fri marknad för utbildning.
Vad göra åt den offentliga skolans problem? Lösningen är faktiskt mycket enkel: lägg ned den offentliga skolan. Vi vet att socialism aldrig fungerar och vi vet att kapitalism alltid fungerar. Låt oss därför lära oss av detta och ersätta vår nuvarande skolsocialism med skolkapitalism.
Börja sakteligen med att privatisera samtliga offentliga skolor. Gör det samtidigt möjligt för föräldrar att göra skatteavdrag motsvarande den summa som de lägger ut på den privata skolan. På denna väg slipper föräldrar som sätter sina barn i en privat skola att betala för den offentliga skolan samtidigt. (Till en början kan de som vill fortsätta sätta sina barn i de kvarvarande offentliga skolorna.) Låt alla som tror sig ha en chans få pröva lyckan som lärare; avskaffa alla krav på ”behörighet”. Låt istället marknaden få avgöra vem som är behörig nog.
Nu när utbildningen upplevs som en riktig investering i barnens framtid, lär föräldrarna bli mer måna om att undersöka olika skolor, för att finna det bästa och, allt annat lika, billigaste alternativet. De lär inte bara försöka sätta sig in i vad barnen undervisas i utan även i hur de undervisas, dvs i skolornas och lärarnas pedagogik.
Detta kommer att skapa en konkurrens som kommer att motivera skolorna och lärarna att prestera bättre än vad de gör idag. De bra skolorna skulle, med tiden, konkurrera ut de dåliga skolorna precis som de bättre lärarna skulle konkurrera ut de sämre lärarna. Kvalitén på utbildningen skulle förbättras för alla.
Praktiskt taget alla skulle, precis som idag, ha tillgång till utbildning. Notera att de kapitalistiska delarna av ekonomin faktiskt förmår att försörja så gott som alla med allt vi behöver: mat, kläder, bilar, bostäder, etc. Detta trots alla destruktiva statliga interventioner som faktiskt verkar för att hämma denna tillgång.
Alla skulle inte nödvändigtvis ha råd med samma utbildning, precis som alla inte har råd med en BMW, men de skulle ha råd med en utbildning inte desto mindre. Konkurrensen skulle dessutom göra att kvalitén för även den ”sämsta” utbildningen blev bättre med tiden. De ytterst få som inte har råd med att ge sina barn någon utbildning får antingen förlita sig på andras välgörenhet eller också får de kanske undervisa barnen på egen hand.
Om våra politiker verkligen vill förbättra skolan, då har jag bara ett tips: överge skolsocialismen. Lämna skolan och barnen i fred och släpp marknaden för utbildning helt fri. Välj skolkapitalismen!
Jag tog mig friheten att föra detta resonemanget vidare i en tråd som liberala partiet hade om hur de ska lägga upp sina förslag inför valet. Dock från ett tidigare inlägg, ”Det går inte att muta verkligheten”.
Det återstår väl att se om det är nån som tar till sig det. Liberala Partiet verkar ligga i träda för tillfället.
Ah, jag ska inte glömma berömmet. Mycket bra inlägg. Jag har nog sagt det tidigare, men den här typen av inlägg gör du riktigt riktigt bra!
Tomas: Tack!
Av ren nyfikenhet: Vad menar du med den här typen av inlägg? Vad är det som är bättre med dessa jämfört med andra ”typer”?
Jag undrar eftersom jag verkligen vill veta vad det är folk gillar, när de gillar något och vad det är de ogillar, när de ogillar något.
Jag har svårt att sätta fingret på det, det är därför det bara blir ”den här typen” :-)
Men, jag tror det har att göra med när du tar upp en praktisk tillämpning av en princip. För visst är det nyttigt att se vilka felslut som ligger i olika politiska idéer och uttalanden och vad det är för filosofiska fel i olika resonemang, men det är ändå mycket svårare att själv vara på offensiven med egna förslag, än att göra ned andra.
Här skriver du ju först lite om ett problem, vad som är felet, vad som är lösningen, och! hur man ska gå tillväga för att nå dit.
Ja jag gillar också dina kommentarer till aktuella ämnen. Henrik Sundholm och POS är lite mer teoretiska varför du kompletterar dem bra. Jag är inne och läser här nästan varje dag även om jag inte alltid skriver något.
För övrigt skulle jag gärna se en text som kommenterar fler vanliga svenska invändningar mot en nattväktarstat såsom ”vad händer med infrastrukturen då?”. Hälsovården har du nog redan kommenterat. (Har du en länk eller nåt till en text som behandlar just frågan om infrastruktur får du gärna skicka den.)
Tack för en bra blogg!
Tomas: Tack för att du förklarade. Nu vet jag. Det uppskattas.
Christian: Tack.
Jag gillar att skriva vad Ayn Rand kallade för ”middle range”-artiklar. Dvs en utvärdering av en händelse eller också en tillämpning av abstrakta idéer på en viss konkret företeelse. Jag tror att det är ett väldigt effektivt sätt att sprida objektivismen som filosofi. Även om man aldrig explicit hänvisar till Ayn Rand. Så om andra gillar den här typen av texter, är det bara kul.
Jag har tidigare skrivit lite mer teoretiska texter, och jag har lite idéer för framtiden för lite fler sådana teoretiska texter. (Ofta söker folk på nyckelord som gör att de stöter ihop med några av dessa och sedan citerar dem. Det är alltid roligt.) Men sådana texter tar ofta lång tid att skriva och tänka ut.
I framtiden blir det kanske lite mer teoretiska texter. Jag har lite idéer men jag har som sagt inte orkat eller haft tid att fundera tillräckligt. Därför kan jag inte skriva dem just nu. Någon av dessa idéer blir kanske ett ämne för min D-uppsats vilket också är en anledning till att jag fortsätta tänka på dem tills vidare.
I övrigt kan jag i smyg annonsera att jag ska börja skriva på en bok nu i sommar. Och den på kommer i princip vara helt och hållet teoretisk. Det är inte särskilt sannolikt, men i bästa fall kommer utkastet att bli klart redan nu i sommar. Men vare sig det blir så eller inte, kommer jag att jobba på den nu i sommar innan jag återgår till mina studier i höst, då min tid lär bli ännu mer begränsad.
Vad gäller infrastruktur under kapitalism kan jag inte minnas om jag har skrivit någonting om infrastrukturen på denna blogg. Jag tror inte det. Kanske jag återkommer till det senare. Jag har på rak arm inte heller någon länk om infrastrukturen under kapitalism.
Vill bara säga att jag alldeles instämmer i vad Christian S säger. I synnerhet jag själv skriver främst rent teoretiska resonemang, men det är ju viktigt att påvisa hur – och att – teorin samspelar med konkreta handlingar och situationer.
Det enda jag beklagar är att man kan prata om ”Sundholm Svanberg och POS” på det här sättet. Att det inte finns fler svenskspråkiga objektivister som bloggar flitigt är faktiskt tragiskt. (Okej, tekniskt sett bloggar inte POS, men poängen skall väl framgå ändå.)