Gränsöverskridande irrationalitet

Jag gör lite research, som vanligt, och upptäckte i Stanfords filosofilexikon ett stycke som fick mig att skratta hysteriskt. Innan ni läser citatet vill jag bara ge en kort redogörelse av bakgrunden, så att hela citatet blir lite mer begripligt.

Man diskuterar Arne Næss så kallade djupekologi. Tydligen var Næss inspirerad av Spinozas metafysik. Næss ansåg att vi ska betrakta oss alla som del av en enda helhet, nämligen naturen. (Ingen överraskning så långt.) Genom att förverkliga naturens vilja, förverkligar vi även vår egen vilja. Detta är en idé som han fick från Spinozas metafysik som säger att Gud är oändlig, varför Gud är allt, varför Gud är Natur. Næss tar i princip bara bort Gud ur ekvationen och kvar har vi då naturen som alltså är allt. Om du och jag bara är en del av en större helhet, om vi alla egentligen är en och samma helhet, då menar Næss att vi förverkligar oss själva och vår egen ”egentliga” vilja genom naturens självförverkligande.

Med detta sagt, läs och ”njut”:

While Næss’s Ecosophy T sees human Self-realization as a solution to the environmental crises resulting from human selfishness and exploitation of nature, some of the followers of the deep ecology platform in the United States and Australia further argue that the expansion of the human self to include nonhuman nature is supported by the Copenhagen interpretation of quantum theory, which is said to have dissolved the boundaries between the observer and the observed (see Fox 1984, 1990, and Devall and Sessions 1985; cf. Callicott 1985). (Min kursivering.) (Min kursivering.)

Detta är gränsöverskridande irrationalitet.

En reaktion på ”Gränsöverskridande irrationalitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.