Ett litet steg mot frihet

Massmedierna är knappast kända för att ge en rättvis eller objektiv beskrivning av kapitalismen eller liberala reformer. Ofta ska de försöka vinkla dem så att de framstår som en försämring av människors liv. Även om en del kanske får det sämre, på kort sikt, så borde ju journalisterna vara noga med att påpeka att alla får det bättre på åtminstone lite längre sikt och att det därför faktiskt ligger i allas intresse att genomföra reformerna. Men i kampen för socialismen, som många vänstersympatiserande journalister för, medvetet eller inte, är visst allt tillåtet.

Men igår kunde jag i Metro läsa ett TT-Reuters-telegram som hade en ovanligt sanningsenlig vinkling. Det rapporterades från Kuba att regimen numera kommer att tillåta kubanerna att köpa elektronik. ”Tv-apparater, tryckkokare, riskokare, elektriska cyklar, billarm och mikrovågsugnar tillhör de varor som blir tillåtna”, skriver TT-Reuters. Att detta tidigare var förbjudet säger ju en del om hur livet är för vanliga människor i det socialistiska Kuba.

Hur väljer TT-Reuters att vinkla detta då? Jo, som en ”marknadsliberalisering”. TT-Reuters skriver: ”Åtgärden är den första marknadsliberalisering som genomförts av den nytillträdde presidenten Raul Castro. Han lovade vid sitt tillträde i slutet av förra månaden att ta bort vissa restriktioner i kubanernas vardagsliv”. Det är verkligen inte varje dag som sådana här stora förbättringar i människors liv överhuvudtaget rapporteras i medierna. Det är ännu mer sällsynt att man beskriver dem för vad de är: en liberalisering av människan. Dvs en befrielse från kommunismen; från statens totalitära grepp över medborgarna. Ett litet steg mot mer kapitalism och frihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.