En uppdatering

Först lite goda nyheter. På Bali har man kommit överens om en meningslös tidsplan för att återuppliva ett Kyotoavtalet. Det är dock, som vanligt, en ”kompromiss” som tack och lov inte lär leda någonstans. Precis som de länder som faktiskt skrev under Kyotoavtalet tack och lov inte levererade, lär inte heller denna nya överenskommelse leverera någonting. En anledning är att det inte förbinder länderna till någonting. New York Times:

The Bush administration had earlier made a significant change in policy, ending its long-held objection to the need to formally negotiate new steps to avoid climate dangers. This time, the United States agreed to set a deadline for an addendum to the original treaty, which was signed by Mr. Bush’s father in 1992.

The agreement notes the need for ”urgency” in addressing climate change and recognizes that ”deep cuts in global emissions will be required.”

Still, it does not bind the United States or any country to commitments on reducing greenhouse pollution.

Detta urvattnade förslag är bra eftersom det ger oss lite andrum ett par år framöver. Kanske hinner ny sundare vetenskap göra sig till känna för politikerna och allmänheten till dess?

I The National Post publicerades det i dagarna ett brev till FN:s generalsekreterare, där man tar avstånd ifrån IPCC:s resonemang och slutsatser. I synnerhet tar de avstånd från slutsatsen att det skulle vara möjligt eller ens önskvärt att försöka stoppa klimatförändringarna genom stora nedskärningar i koldioxidutsläppen. Brevet är undertecknat av 100 vetenskapsmän från hela världen. De skriver bland annat:

Contrary to the impression left by the IPCC Summary reports:

z Recent observations of phenomena such as glacial retreats, sea-level rise and the migration of temperature-sensitive species are not evidence for abnormal climate change, for none of these changes has been shown to lie outside the bounds of known natural variability.

z The average rate of warming of 0.1 to 0. 2 degrees Celsius per decade recorded by satellites during the late 20th century falls within known natural rates of warming and cooling over the last 10,000 years.

z Leading scientists, including some senior IPCC representatives, acknowledge that today’s computer models cannot predict climate. Consistent with this, and despite computer projections of temperature rises, there has been no net global warming since 1998. That the current temperature plateau follows a late 20th-century period of warming is consistent with the continuation today of natural multi-decadal or millennial climate cycling.

Kom ihåg att vad som ska räknas som uppvärmning respektive nedkylning är endast möjligt att avgöra när man har valt ut en tidpunkt att jämföra med. Jämfört med slutet av 1800-talet har det blivit varmare. Jämfört med 1998 har det blivit kallare.

Samtidigt observerar man att även andra planeter i vårt solsystem, exempelvis Mars har värmts upp på sistone. (Tack för tipset POS.) Detta underminerar ytterligare den obevisade hypotesen att det är människans koldixoidutsläpp som ligger bakom en ”global uppvärmning”. Att andra planeter som Mars värms stärker snarare hypotesen att det är solens aktiviteter, och andra naturliga cykler och fenomen, som ligger bakom klimatförändringarna här på jorden:

According to NASA scientists, the planet Mars has been steadily warming for at least the past several decades—and this warming is occurring at a pace that could destroy the planet’s southern ice cap in the foreseeable future.

The scientists say that the warming is similar to that of the Earth over roughly the same period. This possibility, in turn, could have major ramifications for the “global warming” issue. Since there is no evidence of living organisms contributing to temperature changes on Mars, current observations and measurements raise the distinct possibility that natural phenomena, largely overlooked in the “global warming” debate, could be contributing to rapid changes in planetary climates.

Bloggen Klimatsvammel rapporterar om vad som förhoppningsvis kan bli nådastöten för teorin om global antropogen uppvärmning. Låt oss hoppas på det i alla fall. Men om jag känner till svensk massmedia korrekt kommer detta aldrig att rapporteras. Så sprid ordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.