Kunskapens träd

LiveScience:

The translation of the Bible into English marked the birth of religious fundamentalism in medieval times, as well as the persecution that often comes with radical adherence in any era, according to a new book.

The 16th-century English Reformation, the historic period during which the Scriptures first became widely available in a common tongue, is often hailed by scholars as a moment of liberation for the general public, as it no longer needed to rely solely on the clergy to interpret the verses.

But being able to read the sometimes frightening set of moral codes spelled out in the Bible scared many literate Englishmen into following it to the letter, said James Simpson, a professor of English at Harvard University.

”Reading became a tightrope of terror across an abyss of predestination,” said Simpson, author of ”Burning to Read: English Fundamentalism and its Reformation Opponents” (Harvard University Press, 2007).

Var det därför som Gud inte ville att människorna skulle få äta av kunskapens träd?

Detta verkar som en intressant teori. Men jag ger inte mycket för den. Varför? Därför att orsaken till den religiösa fundamentalismen var att de tog religionen på allvar till att börja med. Folk som läser Bibeln och som inte tror på det eller tar det på allvar skulle inte reagera så här. Det är därför som Bibeln, vars innehåll inte har förändrats det minsta, inte får sådana här konsekvenser idag när folk är mycket mer icke-religiösa och sekulära av sig. För övrigt var kristendomen fundamentalistisk och förtryckande långt före översättningarna kom. Se exempelvis på den mörka kristna medeltiden.

Vad Simpsons tes däremot belyser, enligt mig, är just hur fruktansvärt hemsk den kristna läran egentligen är, och att dess effekter på människor är fler än vad man först tror.

Persecution and paranoia became the norm, Simpson said, as the new Protestants feared damnation if they didn’t interpret the book properly. Prologues in Tyndale’s Bible warned readers what lay ahead if they did not follow the verses strictly.

”If you fail to read it properly, then you begin your just damnation. If you are unresponsive … God will scourge you, and everything will fail you until you are at utter defiance with your flesh,” the passage reads.

Without the clergy guiding them, and with religion still a very important factor in the average person’s life, their fate rested in their own hands, Simpson said.

Det handlar inte bara om att man är irrationell och tror på saker utan anledning. Det är väldigt skadligt i sig själv för när du väl har accepterat tron inom ett område då har du i princip redan övergett förnuftet helt och hållet.

Men utöver detta handlar det faktiskt om att man tror på en väldigt ondskefull Gud som kräver full lydnad annars kommer man att hamna i helvetet och där kommer man att brinna och pinas i all evighet. Om du verkligen tror på detta, och en gång i tiden gjorde de kristna det, då är det verkligen inget mysterium att det slutar i den sortens rena psykologiska och faktiska terror som Simpson redogör för.

2 reaktioner på ”Kunskapens träd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.