Empiriska studier

Till de som tror på teorin om psykologisk egoism har jag ett förslag: pröva er teori mot verkligheten. Hur? Det kanske enklaste sättet är att ni prövar på jobbet som försäljare för en dag. För om ni gör det då kommer ni snabbt att inse att folk inte alls vet vad som ligger i deras rationella egenintresse. Ni kommer snabbt att upptäcka att folk ibland kan vara mycket motvilliga när det kommer till att acceptera erbjudanden som bevisligen är i deras fördel. ;-)

5 reaktioner på ”Empiriska studier

  1. Nu vet jag inte om du säljer telefontjänster över telefon, men sådana har en förmåga att störa vid fel tillfällen och vara väldigt jobbiga. Men annars så gäller det ju att inte vara alltför påstridig. Man får inte skrämma bort de små liven på förhand ;)

  2. Tell me about it. Men jag jobbar inte som telefonförsäljare, jag jobbar som ”face-to-face”-försäljare. Jag möter folk på stan. Men till skillnad från telefonförsäljare kan alla undvika mig lätt genom att helt enkelt säga ”Inte intresserad”, sedan bara gå vidare. Jag undviker också att fråga folk som uppenbarligen är upptagna eller distraherade på ett eller annat sätt. Just för att jag inte vill vara otrevlig eller onödigt påträngande.

  3. Alexander: Nu var visserligen detta inlägg inte 100% seriöst menat. Men nej, jag säger inte: ”Detta är objektivt sett bäst för dig!” Jag använder inte de orden, men jag säger saker till den innebörden. Nu råkar det bara vara så att folk inte går att lura. I alla fall inte de allra flesta. Det finns ett gäng människor som aldrig någonsin kommer att köpa det jag erbjuder dem, helt enkelt eftersom det bevisligen inte tjänar deras egenintresse. Det kan vara allt ifrån människor som redan har bundit upp sig i 12 månader eller som ringer för 50 kr i kvartalet eller som inte ens bor i Sverige. Osv. Alla dessa, och ett par kategorier till, har alla skäl att inte byta och gör det inte. Vi försöker inte ens övertyga dem. Men de jag syftade på var framför allt folk som bara ”tvekar”, även om de själva medger att detta vore en bra affär.

  4. Mmm… Att sälja innebär att ta sig förbi alla ”objections” som kommer. Rationella eller inte. Det ställer oftast väldiga krav på kommunikationsförmågan att komma till ett ”ja”. Har du koll på hur du står dig mot de bästa säljarna hos er? Skulle inte förvåna mig om det skiljer en faktor 10…

    På det sista du skriver ”folk som tvekar”, verkar som om du behöver lära dig några bra closing techniques. Kolla t.ex. in http://www.amazon.com/How-Master-Art-Selling-Hopkins/dp/0446386367

    Öva på :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.