Äktenskap och långsiktighet

De som har läst böcker som Stanton Samenows Inside the Criminal Mind och Theodores Dalrymple Life at the Bottom vet att det gemensamma temat för båda är att människors idéer och värderingar leder vissa till att leva kortsiktiga, oansvariga och självdestruktiva liv. Det är därför deras liv präglas av fattigdom, missbruk, ohälsa, brottslighet. Håll nu detta i huvudet.

Idag läste jag en intressant krönika av Elisabeth Braw i Helsingborgs Dagblad. Det handlade om äktenskapet i USA. Föga förvånande har medelklassen i USA råd med väldigt dyra äktenskap. Men det visar sig också att äktenskap inom medel- och överklassen varar längre. Färre inom amerikansk medel- och överklass skiljer sig. Braw skriver:

Enligt den nya rapporten ‘State of Our Unions’, från Rutgers University, tar bara 16,5 procent av alla högskoleutbildade amerikaner ut skilsmässa inom tio år. Motsvarande siffra bland personer utan studentexamen är 46 procent.

Äktenskapsklyftan täcker ungefär samma demografiska territorium som inkomstklyftan: fattig och ogift å ena sidan, rik och gift å andra.

Vidare: ”Är man inte gift i USA lever man med stor sannolikhet inte heller i något långvarigt samboförhållande. Man har helt enkelt inga ordnade familjeförhållanden. Hälften av alla barn vars föräldrar är ogifta lever inte med sina pappor”.

Enligt opinionsundersökningar ser fler amerikaner än européer äktenskapet som ett tecken på att man tar sin relation på allvar, att man har gjort ett långsiktigt och seriöst åtagande. De ser det som en viktig institution. ”10 procent av amerikanerna svarade ja på frågan om äktenskapet är en föråldrad institution, jämfört med 26 procent i Storbritannien och 36 procent i Frankrike”, skriver Braw.

Nu ville krönikören i HD analysera allt detta utifrån ett klassperspektiv. Rubriken löd trots allt ”Äktenskapet är fortfarande en klassfråga”. På sätt och vis har krönikören rätt. Men Braw börjar vid fel ände. Amerikanernas syn på äktenskapet ger en ledtråd om vad som är problemet: en kortsiktighet framkallad av dåliga värderingar. Ser ni kopplingen som antyds? Äktenskapet är en klassfråga: det är en fråga om de som har bra värderingar och de som inte har bra värderingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.