Det förindustriella paradiset

WHO kom idag (2007/06/13) ut med en ny rapport som säger att 13 miljoner dör varje år till följd av ”dålig miljö”. Om WHO har rätt då följer det att många dör av dåligt dricksvatten, dålig sanitet, hygien och inomhusluft på grund av vedeldning. Intressant är att dessa problem var en del av vardagen här i väst, före kapitalismen och industrialiseringen.

Efter kapitalismen och industrialiseringen av västvärlden under 1700-, 1800- och 1900-talet har vi kunnat se hur vi har gjort oss av med dessa problem. De vetenskapliga, teknologiska och ekonomiska framsteg som kapitalismen gjorde möjlig, gav oss sådant som moderna läkemedel, tvål, billiga bomullskläder som tålde att tvättas, inomhusavlopp, vattenreningsanläggningar. Vi gick från vedeldning till olja, gas och kärnkraft. Så både vår inomhus och utomhusluft blev renare. Kapitalismen medförde med andra ord en väsentligen bättre miljö.

Faktum är att människans miljö aldrig har varit bättre än vad den är idag. Ett bevis för detta är just att under förkapitalistisk och -industriell tid dog människor som flugor. De levde korta, smutsiga och obehagliga liv. Nu lever de långa, rena och behagliga liv.

Men det finns ännu delar av världen där man ännu lever i förkapitalistisk och -industriell misär. Det är i fattiga icke-industrialiserade länder där flest dör av dålig miljö. WHO: ”Around the world, children under five are the main victims and make up 74% of deaths due to diarrhoeal disease and lower respiratory infections. Low income countries suffer the most from environmental health factors, losing about 20 times more healthy years of life per person per year than high income countries”.

I SvD påpekar man att problem som skadlig inomhusluft är på väg tillbaka i Sverige. ”WHO pekar i sin rapport bland annat på riskerna med vedeldning inomhus, en varning som enligt [Robert] Andrén [kanslichef på Miljömålsrådet] även måste tas på allvar i Sverige. – Den blir allt vanligare i takt med att fler, för att sänka energikostnaderna, väljer vedeldning som värmekälla”.

Vilka är det som vill tvinga oss att dra ned på vår energikonsumtion? Det är miljörörelsen. Det är tillbaka till livet före industrialiseringen som miljörörelsen vill föra oss. Och de förstår att de måste beskatta och reglera sönder kapitalismen för att åstadkomma det. De säger att vi måste göra det för att ”rädda” mänskligheten från den globala antropogena uppvärmningen. Men det förindustriella paradiset, som de säger utgör ”lösningen”, skördar redan miljontals offer årligen. Detta avslöjar miljörörelsens sanna motiv.

Miljöaktivisterna bryr sig egentligen inte om mänskligt liv eller människors välfärd. De bryr sig egentligen inte om vår miljö, människors faktiska omgivning och levnadsförhållanden.

Försiktighetsprincipen säger enligt Rio-deklarationen:

I syfte att skydda miljön ska försiktighetsprincipen tillämpas så långt möjligt och med hänsyn tagen till staternas möjligheter härtill. Om det föreligger hot om allvarlig eller oåterkallelig skada, får inte avsaknaden av vetenskaplig bevisning användas som ursäkt för att skjuta upp kostnadseffektiva åtgärder för att förhindra miljöförstöring.

När det kommer till det hot mot människans miljö som miljörörelsen utgör, finns det ingen avsaknad av vetenskapliga bevis. Det är därför hög tid att tillämpa försiktighetsprincipen på miljörörelsen själv. Frågan är bara vad som utgör ”kostnadseffektiva åtgärder” mot miljörörelsen.

En reaktion på ”Det förindustriella paradiset

  1. FN har förbrytartribunaler – knappast någon annan åtalspunkt än brott mot männskligheten kan komma ifråga. Massmord (malaria) och etnisk rensning (förbud och föriktighet slår hårdare mot U-länder med låga resursnivåer).

    Någon som känner en bra åklagre som är villig att ta sig an fallet?

    /Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.