Sjukvårdskapitalism är lösningen

I DN kunde man igår (2007/06/12) läsa om hur företaget Förenade Care AB lade ett så lågt bud att det blir svårt att fortsätta driva vård av svårt cancersjuka i Täby. Budet var så lågt att det enda sättet man kunde få det att gå ihop ekonomiskt var genom att säga upp halva personalen.

Så här går det när driften är privat men finansieringen är offentlig. Detta är det oundvikliga resultatet. Och lika oundvikligt är att det är profitintresset och kapitalismen som fördöms i debatten. Men problemet är inte profitintresset. Problemet är socialismen inom sjukvården.

När priset för den enskilde patienten är noll, då kommer efterfrågan och kostnaderna för sjukvård att explodera. Politikerna måste därför på ett eller annat sätt ransonera sjukvården. Det är det enda sätt de kan hålla kostnaderna under kontroll.

Antingen gör de det själva i den offentliga sjukvården eller också så anlitar de privata aktörer som erbjuder sig att leverera till tillräckligt låga kostnader. Men observera att det är inte fria kunder på en fri sjukvårdsmarknad som har valt detta. Det är politikerna. Det är dem som har valt att ransonera sjukvården på detta sätt.

Hur politikerna än väljer att ransonera sjukvården, kan de inte få sina bästa och mest samvetsgranna läkare att jobba under vilka omständigheter som helst. Så de säger upp sig. Vården blir, så klart, därefter. Det är på denna väg som socialismen förstör sjukvården.

Att problemet är politikernas kontroll över sjukvården, dvs socialismen, medger även läkarna som har sagt upp sig i protest. DN:

CLAES WALLIN OCH GUN FORSSLUND lägger det yttersta ansvaret på beställare och politiker i landstinget som borde kunna se att det inte är rimligt med ett så lågt bud, anser de.

– Jag vill inte att landstinget ska tro att det går att bedriva god vård för så här lite pengar, för det är omöjligt. Vad ska man leva på efter nästa upphandling, luft? Det är inte värdigt för patienterna, säger hon.

Hur många fler ska behöva dö i vårdköer? Hur många fler ska dö av slarv? Hur många fler ska behöva lida på grund av ständiga nedskärningar? Socialismen har misslyckats inom sjukvården precis som den har misslyckats överallt annars.

Nej, det är hög tid att privatisera inte bara driften av sjukvården i Sverige, utan även finansieringen. Att bara privatisera själva driften men fortfarande låta politikerna bestämma över finansieringen, är detsamma som att ersätta sjukvårdssocialism med sjukvårdsfascism. Det är ingen lösning. Den enda riktiga lösningen är sjukvårdskapitalism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.