Goda nyheter

Det är mycket tråkiga nyheter. Det är sant och det är ju tyvärr ganska trist. Men nu kom jag faktiskt över en trevlig nyhet. I flera år har vi läst om värdetransportrån och om hur det ett tag gjorde det svårt för somliga att överhuvudtaget ta ut pengar från sina konton. Nu verkar det som att vinden äntligen har vänt. Värdetransportrånen gick nämligen ned under 2006.

SvD: ”Enligt Securitas sjönk rånarnas förtjänster med mellan 80 och 90 procent”. Vad är förklaringen? Bättre säkerhetssystem och polisiärt arbete.

Tidigare under 2000-talet har värdetransportrånarna, enligt polisens beräkningar, kommit över mellan 500 och 700 miljoner kronor. Men förra året dök alltså deras förtjänster brant. Antalet värderån sjönk också.

– Det beror på att samhället har tagit ett helhetsgrepp på problemet. Vi samarbetar bra med polisen och har utvecklat bättre motmedel, säger Securitas säkerhetschef Magnus Persson.

Säkerhetssystemen har blivit intelligentare och rånarna mer desperata. Därmed misslyckas rånen oftare.

Antalet värdetransportrån minskade också under 2006. Tidigare under 2000-talet skedde i genomsnitt 43 rån per år. Förra året stannade det vid 29 rån.

Att många mer eller mindre professionella rånare sitter inne är en förklaring till att antalet rån gått ned. Det är i sin tur en följd av polisens arbete mot de kriminella nätverk som ligger bakom värdetransportrånen.

Det är inte överraskande, när man tänker efter, men det är alltid skönt att få bekräftat att rättvisa lönar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.