Dagens last

Iran i Irak. ”Are Iraqi ‘Moderates’ Killing Americans?” av Terence P Jeffrey redogör tydligt en del saker som har varit kända ett tag men vars implikationer inte fullt ut har registrerats:

Before dawn on Dec. 21, U.S. forces raided the Baghdad compound of Sheik Abdul Aziz al Hakim, leader of the Supreme Council for the Islamic Revolution in Iraq (SCIRI).

Eight Iraqis and two Iranians were arrested. ”Debriefing the detainees and investigation of the seized materials has yielded evidence linking some of the individuals being detained to weapons shipments to illegal armed groups in Iraq,” said a slide presented by Maj. Gen. William Caldwell IV at a Dec. 27 briefing.

The raid was significant because SCIRI is part of the United Iraqi Alliance, the Shiite coalition that controls Iraq’s government. Founded in exile in Iran, SCIRI controls a militia, the Badr Organization, which was trained in Iran (and which now claims to be a peaceful political organization).

Three weeks after the raid, Gen. Michael Hayden, the CIA director, testified in the Senate Intelligence Committee about ”explosively formed projectiles” (EFPs), the most lethal bomb used against U.S. troops in Iraq.

Läs hela här. Det som händer i Irak är, sedan en längre tid tillbaka, att amerikanska soldater blir mördade av shiamuslimska terrorister som direkt stöds och sponsras av Iran. (Många fall får de även hjälp av den irakiska regeringen.) Det som händer är precis lika mycket ett krig som hezbollahs krig mot Israel förra året.

Fredshetsarna inom alla läger kan fortsätta att fantisera om att Iran har fredliga intentioner med sitt kärnkraftsprogram, eller att en iransk atombomb kommer att ”stabilisera” Mellanöstern, eller att världs”fredens” enda riktiga fiender är Bushadministrationen och Israel.

Vad de än evaderar och fantiserar ihop, förändras inte verkligheten på marken i Irak – och verkligheten är att det redan pågår ett krig mellan USA och Iran. Det har pågått i över 20 år. Det vi ser i Irak är bara det senaste angreppet från Irans sida. Att det inte är fråga om ett fullskaligt krig beror på att Iran vet att USA är en papperstiger. Så länge de kan få igenom sin vilja med enkla medel, kommer de att göra det. Att döma av USA:s patetiska svar på Irans angrepp, har de ingen anledning att oroa sig för att Bush kommer göra något åt detta.

MUF Skåne: privatisera a-kassan. Therese Boström fick också igenom sin motion om att helt och hållet privatisera a-kassan. Hon kommer att förse oss med mer detaljer på sin blogg inom kort.

Kapitalismen måste försvaras. Det kan förefalla ganska självklart, men för somliga är det det inte. Jerry Kirkpatrick förklarar varför.

Sanningen är irrelevant. Mike N har skrivit en fin artikel om hur statens inblandning i vetenskapen gör forskarna likgiltiga inför sanningen. Han anger även de filosofiska motiven bakom GU-anhängarna.

Vem är oljans rättmätiga ägare? Amit Ghate har funnit en artikel som visar varför allt prat om att västvärlden ”stal” oljan från araberna är revisionistiskt struntprat.

Dagens dos av rättvisa? I Metro kunde jag idag läsa om en lärare som riskerar att dömas till 40 års fängelse för att hon, av misstag, exponerade sina elever för en porr i pop-up fönster. Det sägs skada deras ”hälsa” och ”moral”. Det är den här sortens ”rättvisa” man får när de kristna konservativa får som de vill.

Nordkorea är inget vanligt land. Också i dagens Metro kunde jag läsa om varför den senaste ”diplomatiska segern” lär rinna ut i sanden. De skriver: ”Andra regeringar har utvecklat kärnvapen för diplomati eller säkerhet, påpekar Nordkoreaexperten Jin Linbo vid en tankesmedja i Kina. – Men Nordkorea är inte som andra länder. Det behöver dem för mat, för bränsle, för kläder att sätta på sig”. Sådan är kommunismen.

11 reaktioner på ”Dagens last

 1. Många laster på sistone. Det finns onekligen mycket skit i världen, jag skulle faktiskt uppskatta att läsa om något riktigt spektakulärt på din blogg härnäst, istället för om idioter och idioti. Sådana där småaktigheter som läraren som riskerar fängelsedom, det gör mig bara arg.

 2. Jag tror en bra utrikespolitisk lösning vore om USA anföll Iran, Saudiarabien och andra hotfulla nationer i mellanöstern, och efter att ha besegrat dem militärt plundrade statskassan och placerade trupp att vakta naturtillgångar som olja, naturgas etc. (Samma borde de göra i Iraq).

  Naturtillgångarna i de ockuperade områdena kunde sedan direkt säljas ut till privata aktörer som tvingas följa amerikanska handelsregler. De borde helt bojkotta hotfulla länder som Iran, Iraq, Saudiarabien, Syrien, Nordkorea, Kina med flera.

  I och med att USA nu kontrollerade större delen av jordens oljekällor kunde de också sätta press på Europeiska länder att även de gå med i bojkotten. Om de vägrar är det bara att hota stänga av oljekranen även för dem.

  En sån lösning skulle förmodligen inte kosta speciellt många amerikanska liv eftersom man helt skiter i att springa runt i Theran, Bagdad med flera och sparka in dörrar och ”Winning hearts and minds”. Det är bara att besegra de reguljära armeerna (vilket lär gå väldigt snabbt om de slapp slåss med händerna bakbundna).
  Att sedan bara vakta lite naturtillgångar här och var kan därefter inte vara särkillt svårt..

  Vad gäller de besegrade nationerna sedan så kan de välja att helt ändra bana och upprätta sekulära, fria, icke-hotfulla stater och bli värdefulla handelspartners och allierade: något både vi och dom tjänar på. Om de inte gör det är det bara att lämna dom åt sitt öde.

  MVH Fredric Hansson

 3. Sundholm: Jag har inte alltid tid och lust att skriva långa ”spektakulära” texter om något ”spektakulärt”. Men när jag väl läser något konstigt eller bra för den delen, då vill jag göra lite reklam för det. Men visst det finns mycket dumheter i världen och det är nog sant att man kan bli lite deprimerad av att läsa en del av det jag hittar. Det är dock inte avsikten. Jag har inte avsiktligen avstått från att rapportera de goda nyheterna. Det är väl mest det att det just precis nu inte rapporteras så mycket trevligheter.

 4. Läste Metros artikel igår kväll om läraren som riskerar många år i fängelse på grund av de porriga pop-up-fönstren som bara kom upp igen och igen. Polisens ”dataexpert” saknar uppenbarligen expertis om denne menar att man måste gå in på porrsidor för att sådana skall komma upp. Det är många sidor som har sådant skit – och det märker man om man inte har ett bra skydd mot reklam på nätet.

  Läraren gjorde uppenbarligen inget fel alls. Vad vore alternativet? Att läraren bara fick för sig att klassen nu skulle ta och konsumera lite porr på lektionstid? Dessutom rörde det sig om sjundeklassare; i den åldern har de flesta sett en porrfilm eller läst en porrtidning, en del av dem kanske till och med förlorar oskulden kring den tiden. Nu vill man förstöra en människas liv på grund av den reklamen. Det gör mig bara arg.

  Ja, nu var det förstås inte bara det som ditt inlägg handlade om, och det var kanske inte ens det viktigaste, men jag kan inte låta bli att förargas över idiotier som demoniserar sex och behöver en syndabock att bränna på ”hälsans och moralens” bål. Vad jag menade är att man så ofta lägger så stor tonvikt på det som är dumt i världen, att man glömmer bort att uppmärksamma det som är bra. Det får inte ske :-)

 5. ”Vad jag menade är att man så ofta lägger så stor tonvikt på det som är dumt i världen, att man glömmer bort att uppmärksamma det som är bra. Det får inte ske…”

  Hade jag sett, dagligen, en massa goda nyheter att rapportera, hade jag gärna gjort det! Men nu är det, såvitt jag kan se, inte så att medierna sprudlar om goda nyheter. Det finns iofs en del goda nyheter. Och när jag väl kommer över dem brukar jag rapportera dem. Ibland avstår jag dock från att rapportera dem helt enkelt eftersom jag inte anser att de är intressanta. Det kan exempelvis handla om saker som egentligen inte berör oss i Sverige. Det kan exempelvis handla om saker som bara angår mig och ingen annan, eftersom det har med mitt privat liv att göra.

 6. Jag tror jag skrev följande i en tidigare kommentar här (fast måhända i mer drastisk form), men kommentaren verkar ha försvunnit. Men eftersom jag älskar min egen röst så …

  Nordkorea sysslar inte med kidnappning, förfalskning, slaveri, kärnvapenutpressning med mera för att skaffa mat, bränsle eller kläder åt sin svältande befolkning (som Jin Linbo framställer det). Intäkterna går till lyx och skörlevnad hos ledningen. Sådan är kommunismen.

 7. Medier tenderar att främst rapportera tragedier, förmodligen för att sådana rubriker lockar den breda massan mest. På så vis var det ett underbart avbrott med Fuglesang i rymden, men nu är det bara en massa sjukdom och död på tablåerna igen. De flesta bloggar jag läst på nyliberalt och/eller objektivistiskt tema, tycks orientera sig mot att kritisera artiklar ur dagstidningar eller på annat sätt aktuella händelser. Inget ont i detta – absolut inte – men ibland saknar jag verkligen reportage om fantastiska människor som uträttar fantastiska saker =)

 8. Tom: Nordkorea flera gånger krävt t ex mat och bränsle i sina utpressningsförsök. Och för det andra har de flera gånger fått igenom detta krav. Så rent faktamässigt har du ju fel här. Men detta betyder, så klart, inte att kommunisterna drivs av välvilja gentemot sina svältande massor. Det är säkerligen sant att merparten av både bränslet och maten som omvärlden förser Nordkorea med går till kommunisterna och då i synnerhet till underhållandet av landets militär.

 9. Nej, du har rätt: jag skulle nog ha kvalificerat med att syftet inte ”primärt” är mat osv. Helt klart är att landets ledning inte drivs till sina brott i desperation över sin utsatta befolkning, vilket var näranog intrycket jag fick av citatet. Befolkningen är snarare en permanent gisslan som används för att utvinna fördelar för gisslantagarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.