Dagens last

Kuba bojkottar MS. Kommunisterna på Kuba vill göra sig ”fria” från Microsoft. De har därför börjat gå över till så kallad open-source mjukvara. Bland annat tänker de gå över till operativsystem som Linux. Detta är inte bara en fråga om att spara pengar (eller uppnå större säkerhet jämfört med Windows XP), utan uttryck ett ideologiskt ställningstagande för Kubas del. De har noterat att Bill Gates (sanningsenligt) kallar copyright”reformatörer” för ”some new modern-day sort of communists”, något som givetvis kommunisterna på Kuba instämmer med. AP:

[Kommunikationsminister Ramiro] Valdes is a hard-liner who favors uniforms and military haircuts, but the biggest splash at the conference was made by a paunchy, wild-haired man in a T-shirt: Richard Stallman, whose Free Software Foundation created the license used by many open-source programs, including Linux.

Middle-aged communist bureaucrats and ponytailed young Cuban programmers applauded as the computer scientist from the Massachusetts Institute of Technology insisted that copyright laws violate basic morality; he compared them to laws that would threaten people with jail for sharing or modifying kitchen recipes. (Min kursivering.)

Att de låter en skäggig hippie och en (i deras ögon?) ansedd programmerare komma dit och ge sitt moraliska stöd är inte särskilt oväntat. Men att han inte förmådde att leverera bättre argument mot immateriell egendom än så här är, det är däremot ganska anmärkningsvärt. Man ska komma ihåg att den här Richard Stallman är inte vem som helst. Han sägs vara grundaren till hela ”free software”-rörelsen.

Ofrihet dödar. Enligt FN, i den mån vi kan lita på deras uppgifter, så dör ungefär 18 000 barn av svält varje dag.

[James] Morris [an American businessman and former president the Indianapolis-based Lilly Endowment, one of the largest charitable organizations in the U.S., is stepping down as executive director of the Rome-based World Food Program in April after five years of leading the world’s largest humanitarian organization] said the largest number of malnourished children are in India — more than 100 million — followed by nearly 40 million in China.

”I’m very optimistic that India and China are very focused on this issue,” he said. ”They’re making great progress — (but) need to do more. (It) needs to be a top priority.”

Elsewhere, there are probably 100 million hungry children in the rest of Asia, another 100 million in Africa where countries have fewer resources to help, and 30 million in Latin America, he said.

As Morris prepares to leave his post, he said the two issues of greatest concern are the increasing number of impoverished people and the ”very significant, growing number of natural disasters around the world.”

Ur det senaste indexet för ekonomisk frihet: ”Across the five regions, Europe is clearly the most free us-ing an unweighted average (67.5 percent), followed at some distance by the Americas (62.3 percent). The other three regions fall below the world average: Asia–Pacific (59.1 percent), Middle East/North Africa (57.2 percent), and sub-Saharan Africa (54.7 percent)”. Ayn Rand hade rätt. Frihet är en fundamental förutsättning för mänsklig överlevnad och det är därför som kapitalism är det enda moraliska sociala systemet. Det är det enda som är förenligt med människans rationella natur. Det är nämligen det enda som respekterar förnuftets behov av frihet för att kunna fungera.

”Ohållbar utveckling”. Miljörörelsens människohat har inga gränser. Steven Milloy berättar om den nya dokumentären ”Mine your own business” (som jag tidigare har berättat om här på bloggen). Efter att ha sett filmen konstaterar han att den tyvärr bara skrapar på ytan.

If anything, “Mine Your Own Business” only scratches the surface of the problem; the film depicts but a microcosm of the tyranny exercised by NGOs over the developing world.

NGOs, for example, have recently acquired the ability to veto third-world development through their influence over first-world banks.

Many banks have signed on to the environmentalist-promoted Equator Principles, which ostensibly are guidelines to ensure that third-world development projects occur in an “eco-friendly” manner. In practice, however, the Equator Principles, serve more as a means for NGOs to stop most economic development projects.

Banking giant Citigroup, for example, has implemented the Equator Principles, much to the detriment of the developing world. According to a 2005 Citigroup report, the bank denied financing to 54 of the 74 projects reviewed according to the Equator Principles – projects worth as much as $75 billion in financing and that are economically sound.

Tänk på detta och tänk på de tusentals människor som dör varje dag på grund av svält och fattigdom. Vilka andra slutsatser ska man egentligen dra när man får veta hur långt miljörörelsen är villig att gå för att stoppa ekonomiska framsteg i den fattiga världen? Hur ska man ta sådana med cyniska lögner och rationaliseringar såsom att de fattiga inte vill, som en talesman för WWF uttryckte sig, bli ”lastade” med ekonomiska framsteg?

Asymmetrical Wear. Robert vid Random Walk gjorde för ett tag sedan reklam för denna klädesaffär. De säljer tröjor med ett liberalt budskap. En del av tröjorna har fina motiv direkt ur Atlas Shrugged. Jag fick hem min tröja för ett par dagar sedan och jag har sett en av Roberts tröjor. De är verkligen fina. Därför vill jag också göra lite reklam för denna affär.

In Defense of Advertising. Via Per-Olof Samuelsson fick jag veta att Jerry Kirkpatricks bok In Defense of Advertising: Arguments from Reason, Ethical Egoism, and Laissez-Faire Capitalism har kommit ut i paperback. Fram till den 1 mars kommer den att säljas med 20% rabatt. Så passa på och köp ett exemplar här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.