Ett bra tillfälle

Stefan Karlssons analys om vad som nu bör ske, efter Saddam Hussein äntligen har avrättats, är klockren:

This provides Bush with his perhaps last chance to get out of Iraq semi-honorably. Now he can say: ”OK, now the old dictator and his sons are all dead. The reign of the Hussein clan is thus irrevocably finished. Now it is up to you Iraqis to run your own country. Whatever threat Saddam may have posed to us is over so our mission is now accomplished (if you pardon my repetition of that phrase). We wish you good luck, but we are not going to sacrifice ourselves in a vain effort to prevent you from killing each other. That is your business, not ours, so we will now leave”.

Läs hela!

5 reaktioner på ”Ett bra tillfälle

 1. Jag vet att vi har havt den här diskussionen förut, men jag kan i ärlighetens namn inte se vilket amerikanskt eller civilisatoriskt intresse som tjänas av att Irak blir en Iransk/Syrisk vassalstat med allt vad det innebär i form av terroristbaser och substantiella oljeintäkter till den globala jihadismen.

 2. Björn Johannessen: Är inte Irak redan en vassalstat åt Iran? Irak styrs av en shiamuslimsk koalition som har goda relationer med Iran och som blidkar den Iranstödde Muqtada al-Sadr och hans Irantränade och -sponsrade milis. Iran har dessutom vad jag vet, i praktiken, redan tagit över södra Irak helt och hållet (ungefär som Iran, i praktiken, tog över södra Libanon genom att Hezbollah fick härja där fritt).

  Vad gäller oljan i Irak kan man väl lättast lösa det genom att man annexerar marken med olja på, säljer oljefälten till de västerländska oljebolag som är villiga att betala mest för det, sedan låter man amerikanska soldater vakta oljefälten? Om man nu tvunget ska ha någon amerikansk närvaro i Irak bör de åtminstone skydda någonting av värde (och som dessutom skulle kunna användas som en inkomstkälla för islamisterna).

 3. Ja, det är ju just det jag vill påstå, att Irak redan är en iransk vassalstat. De shiitiska partier som styr regeringen har ju starka band med den iranska regeringen och flera ledande regeringsföreträdare har öppet betecknat den iranska regeringen som ”vis” och också öppet uttryckt sympati för Hizbollah.

  Man kan ju notera att en av avrättarna av Saddams triumferande skrek ut Muqtada al-Sadrs namn åt Saddam just innan han hängdes (varpå Saddam svarade med att upprepa Muqtada al-Sadrs namn, fast med en hånfull ton på rösten).

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6221751.stm

  Detta säger en hel del om vilka som styr Irak idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.