Industrisamhället räddar oss återigen!

DN:

Det går att suga upp koldioxiden från skorstenarna och lagra den djupt nere i berggrunden. Tekniken, som prövas på flera håll i Europa, kan få stor betydelse för att rädda världen från överhettning.

Där är fokus inställt på att få bort koldioxiden från de stora koleldade kraftverken – och lagra den för all framtid långt nere i jordskorpan. En sådan anläggning bygger svenska Vattenfall just nu i Tyskland.

– För 15 år sedan var det ingen som trodde att detta var realistiskt. Men i dag ser allt fler lagring av koldioxid som en intressant dellösning, säger Henning Rodhe, expert på klimatfrågor vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet.

KOLET ÄR EN AV de stora bovarna i klimatsammanhang. I dag svarar koleldning för cirka en fjärdedel av alla utsläpp av koldioxid. Och värre blir det. Jordens koltillgångar är fortfarande enorma – medan oljekällorna håller på att sina är kol en näst intill oändlig resurs. 70 procent av jordens kända tillgångar av fossila bränslen består av kol.

Dessutom ligger många av dessa fyndigheter i folkrika länder på stark ekonomisk frammarsch, som Kina och Indien. Bara Kina startar i genomsnitt ett nytt jättelikt koleldat kraftverk i månaden.

– Det finns nog ingen som tror att vi kan minska beroendet av fossila bränslen inom överskådlig tid. Det akuta är att göra något åt koldioxidutsläppen. På det här sättet köper vi oss tid att utveckla alternativen, säger Staffan Görtz på Vattenfall.

– Tekniken kan få väldigt stor betydelse. Den skulle göra det möjligt att fortsätta använda fossila bränslen och samtidigt bekämpa växthuseffekten, säger Kristian Lindgren på institutionen för fysisk resursteori på Chalmers tekniska högskola.

Det finns flera metoder för att avskilja koldioxiden när fossila bränslen förbränns. En har använts av oljeindustrin i USA i närmare 30 år. Där separeras koldioxid efter eldning och pressas ihop till flytande form. Vätskan trycks sedan ner i halvtomma oljefält. Det ökar trycket inuti källan och gör att mer olja kan utvinnas.

En annan rationell lösning på global uppvärmning, i den mån det är ett problem värt att oja sig över!

3 reaktioner på ”Industrisamhället räddar oss återigen!

 1. Hur ska du ha det egentligen? Du skriver om lösningar på problem som du veckan innan skrev i en insändare inte existerade. Börjar du tro på de antropogena klimatförändringarna när en lösning som passar dig presenteras? Koldioxidlagring är ett av de sätt vi måste använda för att bromsa klimatförändringarna, men absolut inte det enda. Och readheadmaniac, det går faktiskt inte att göra så mycket kul med koldioxid.

 2. Fasiken: Nej, jag är glasklar.

  I min insändare ville jag först och främst göra klart att det 1. råder ingen konsensus 2. det finns skäl att ifrågasätta idén om en människotillverkad klimatförändring. 3. även om alla verkligen var eniga, vore det inget argument.

  Om det är sant, som vissa säger, att klimatförändringarna man har observerat de senaste hundra åren, inte har något med människan att göra eller i varje fall inte i någon meningsfull betydelse, då följer det, så klart, att det inte finns så mycket vi kan göra för att stoppa det som händer. Vad vi eventuellt kan göra är att vi kan arbeta för att minimera problemen som följer av ett förändrat klimat, men vad det är vi i detalj ska göra har jag inte sagt något om (för det kräver, till att börja med, noggranna studier i vad det är som faktiskt kan komma att hända av ett förändrat klimat och några sådana studier har inte jag gjort eller tagit del av).

  Men ÄVEN om det vore sant att människans aktiviteter skapar klimatförändringar som genererar en del dåliga saker (men, vilket inte ska glömmas bort, även en del bra saker), vill jag, genom att uppmärksamma sådana här förslag på lösningar, säga att den irrationella och panikartade inställning som många ekologister, miljöfanatiker och maktlystna politiker har gett uttryck för, liksom deras lika irrationella ”lösningar” (att införa en global diktatur, att förstöra industrisamhället), inte är det enda alternativet. Det finns BÄTTRE och mer RATIONELLA alternativ.

  Mer generellt vill jag genom att uppmärksamma den här sortens lösningar visa att industrisamhället själv – den påstådda roten till våra problem – i sjävla verket utgör en förutsättning för alla rationella lösningar på våra problem. Vårt moderna industrisamhället är nämligen ett enormt värde och inget man med lätthet bör avfärda. Det är faktiskt vad som har gjort livet möjligt för de allra flesta av oss. Och då inte bara ett kort och miserabelt liv utan ett långt och bra liv.

  Många har idag en fullständigt felaktig bild av livet före eller utan industrialiseringen. De tror att deras liv skulle kunna fortskrida ungefär som vanligt. Men de är, i bästa fall, inget annat än irrationella dagdrömmare. (I värsta fall är de, med avsikt, ute efter att göra livet omöjligt för de flesta av oss och till ett helvete för de av oss som överlever.) Därför anser jag att alla rationella lösningar på de eventuella problem som kan komma av klimatförändringarna (alldeles oavsett dess orsak), bör ske utifrån premissen att industrisamhället skall bevaras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.