Varför är väst civiliserat?

DN:

I sin senaste videorulle uppmanar al-Qaida alla – och särskilt – amerikaner att omvända sig till islam. Annars kommer det att gå illa.
 
Videon lades ut på en webbsida på lördagen rapporterar nyhetsbyrån Reuters från Dubai.

I den uppmanar ”Azzam amerikanen” alias Adam Yahiye Gadahn, en amerikan från Kalifornien som omvänt sig till Islam, kristna att ångra sig.

– Till amerikaner och resten av kristenheten säger vi, antingen ångrar ni era irrvägar och går in i sanningens ljus eller behåller ni ert gift inom er och får lida för det i denna värld och den nästa, sade den turbanprydde Gadahn på engelska.

Den 48 minuter långa videon inleddes med ett kort tal av al-Qaidas näst högste ledare Ayman Zawahri. Han uppmanade webbsidans besökare att lyssna till budskapet, som kallades ”En inbjudan till islam.”

– Vår broder ”Azzam, amerikanen” talar till er utifrån den medkänsla han känner för de otrogna , med det öde som väntar dem, sade Zawahri.

Kan religionens destruktiva natur bli framställd på ett tydligare sätt än så här? Religion, tro, måste i den mån de troende tar sin religion på allvar och vill sprida och implementera sina religiösa övertygelser, resultera i våld och tvång.

Det har, precis som Ayn Rand gör klart i sin essä, ”Faith and Force: The Destroyers of the Modern World”, att göra med religionens natur. Ayn Rand skrev:

I have said that faith and force are corollaries, and that mysticism will always lead to the rule of brutality. The cause of it is contained in the very nature of mysticism. Reason is the only objective means of communication and of understanding among men; when men deal with one another by means of reason, reality is their objective standard and frame of reference.  But when men claim to possess supernatural means of knowledge, no persuasion, communication or understanding are impossible. Why do we kill wild animals in the jungle? Because no other way of dealing with them is open to us. And that is the state to which mysticism reduces mankind — a state where, in case of disagreement, men have no recourse except to physical violence. And more: no man or mystical elite can hold a whole society subjugated to their arbitrary assertions, edicts and whims, without the use of force. Anyone who resorts to the formula: ”It’s so, because I say so,” will have to reach for a gun, sooner or later.

Hur kommer det sig att de kristna här i väst inte slutar upp som terrorister? Det beror i huvudsak inte på att det kristna budskapet skulle vara mycket mer civiliserat än det muslimska. Det finns många segment i Bibeln som på ett eller annat sätt sanktionerar våld, tvång, mord och övergrepp.

Men de allra flesta kristna tar, tack och lov, inte Bibeln eller sin religion med något större allvar. De lever för det mesta inte i enlighet med den. De lever bara efter den när det är bekvämt. Vilket, tack och lov, är väldigt sällan.

Vi vet detta eftersom de nästan aldrig beter sig om om de ens har läst Bibeln. Om de har läst den, då väljer de nästan alltid att aktivt ignorera allt sådant som de av någon anledning inte gillar. Ibland ska den tolkas metaforiskt, ibland inte. Ibland ska man ta hänsyn till kontexten, ibland inte. Ibland ska man avfärda vissa verser, eftersom de förekommer i det gamla testamentet. Ibland inte. Hur bestämmer man när det passar att tolka Bibeln på det ena eller det andra sättet – eller att godtyckligt ignorera delar man inte är bekväm med? Av allt att döma finns det bara två svar här: 1. dina känslor eller 2. din prästs känslor.

Men vad är det som styr de flesta kristnas känslor här? De värderingar som Renässansen och Upplysningen har försett dem med. Renässansen och Upplysningen innebar att västerlänningen återigen började respektera förnuftet. Det blev svårt att låta bli när man kunde se vad som hände när man släppte tänkarna fria att tänka, uppfinna, innovera och producera. Det var svårt att blunda vetenskapsmän som Isaac Newton.

Följden av denna grundläggande respekt för förnuftet, yttrar sig i västerlänningens uppskattning av det sunda förnuftet. När de såg att människan kunde fatta världen och skapa storverk medelst sitt förnuft, då började de inse också människans värde, och därmed också individens värde, liksom hennes behov av och rätt till frihet. När de insåg att människan medelst hennes förnuft bokstavligt talat kunde omvandla världen till ett paradis på jorden, började de också uppskatta den världsliga tillvaron. De började se värdet i att sträva efter lycka i denna världen. Betydelsen av att söka frälsning för det efterkommande livet började avmattas.

Och ser vi på hur de flesta, som utger sig för att vara kristna här i väst, faktiskt lever sina liv är det uppenbart att de flesta söker leva och uppnå lycka här, i detta livet, inte ”rening” genom självplågeri och lidande. (Notera vad som har hänt med innebörden av Långfredagen.) Att de sedan inte lever på ett sätt som alltid främjar deras välbefinnande, är något som endast bevisar att människor inte har en medfödd, automatiskt och felfri kunskap om vad som faktiskt ligger i deras egenintresse.

De flesta kristna hatar inte livet, sig själva, sina vänner eller sina pengar, eller sitt välstånd, eller något annat som hör till det världsliga till. I synnerhet inte i världens rikaste land, USA. Det finns ju trots allt inte många kristna som överger allt de äger och lever i små kommunistiska hippiekollektiv, som Jesus lärjungar gjorde. Det finns inte många kristna som undviker att ha föräktenskaplig sex. Och de allra flesta dras inte med ett dåligt samvete över sina världsliga och lyckosökande liv.

Det finns förstås en växande skara av kristna fundamentalister i USA, som söker förstöra landet genom att förvandla det till en kristen teokrati. Men notera att även de har än så länge uppvisat en minimal respekt för förnuftet. De vänder sig ju trots allt inte till tvång, våld och terrorism; de använder sig istället av övertalning medelst opinionsbildning, debatt, lobbyism.

Det är inte kristendomen som har gjort västvärlden civiliserad och framgångsrik. Det är respekten för förnuftet som gjorde kristendomen civiliserad och därmed västvärlden civiliserad. Men om man inser allt detta, och om man inser att detta är en stor dygd hos den västerländska civilisationen, hur kan man då med ett gott samvete plädera för att vi återigen ska överge förnuftet och istället underkasta våra liv och vårt omdöme inför Bibeln? Nej, det kan man naturligtvis inte.

2 reaktioner på ”Varför är väst civiliserat?

 1. Väst civiliserat?

  Guantanamo, förnedring av krigsfångar i Irak, dödsstraff som livesänds på TV (Timothy Mcveigh, som dessutom var ”terrorist”), Hiroshima-bomberna, Vietnam-kriget, kalla kriget, miljöförstöring (orimligt hög energiförbrukning per capita jämfört med resten av världen)..

  Civiliserat my ass!

 2. ..dom största terroristerna är nog väst trots allt.

  Vem är det som kan påstå att demokrati är en generallösning som kan appliceras på alla länder utan problem? Världen är uppenbarligen inte så enkel att administrera.

  Det skulle lika gärna kunna lyda:
  – Till ARABER och resten av MUSLIMERNA säger vi, antingen ångrar ni era irrvägar och går in i sanningens ljus eller behåller ni ert gift inom er och får lida för det i denna värld och den nästa, sade den KOSTYMPRYDDE BUSH på engelska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.