Besvikna rasister?

Det kommer en ny amerikansk dokusåpa: ”Black. White.” Den handlar om två familjer som ”bytar ras”. Det är en vit och en svart familj som sminkas på ett sätt som gör att de ser ut att ha bytat hudfärg helt och hållet. Serien ska utgöra ett slags socialt experiment som förmodligen ska visa på hur annorlunda familjerna behandlas efter de har, så att säga, ”bytat ras”.

Jag vet inte om det sociala experimentet i dokusåpan gav några intressanta resultat. Men redan nu verkar det som om serien har skapat intressanta reaktioner utanför dokusåpan.

Man kan tycka vad man vill om dokusåpor och den här sortens sociala experiment. Men en sak som jag tyckte var intressant var just att vad denna dokusåpa egentligen visade på, om jag har förstått rapporteringen korrekt, är att rasskillnaderna är, när allt kommer omkring, så små. Inte för att detta kom som någon större överraskning för mig, men de är tydligen så små att amerikansk media nästan blev lite besvikna över att personerna inte förändrades mer efter deras ”rasbyte”. Jag citerar (SvD 20060308):

Trots Hollywoods makeup-trick lyckas inte experimentet skapa en tillräcklig förändring, tycker New York Daily Times. Individernas personligheter slår igenom trots rasbytet, menar tidningen.

Den vita kvinnan är för högljudd och den svarta för argsint, anser tidningens mediekritiker. Den svarte sonen gör ett för ofokuserat intryck och den vite mannen älskar att höra sin egen röst oavsett om han är vit eller sminkas svart. New York Times hade hellre sett ett annorlunda val av familjer. (Min kursivering.)

Tala om rasism! Jag menar, trodde verkligen någon på fullaste allvar att folk skulle förändra sitt beteende bara för att deras hudfärg blev annorlunda?

Eller är det kanske värre än så. Det kanske är så att mediekritikerna hoppades på att familjerna skulle börja bete sig på ett mer ”typiskt vit” och ”typiskt svart” sätt. Som om det vore självklart att svarta och vita i enlighet med deras ras borde bete sig radikalt annorlunda?

En reaktion på ”Besvikna rasister?

  1. Eventuella genetiska skillnader i generell intelligens yttrar ju inte sig bara för att man byter hudfärg. Duh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.