TERROR I LONDON! (3)

Vad vet vi nu?

Polisen, representerad på presskonferensen av biträdande polischefen Brian Paddick, sade också att bomberna tycks ha innehållit högexplosivt sprängämne – som inte varit hemtillverkat. – Troligtvis innehöll de något slags militärt sprängmedel som C4, men inte det starkare Semtex som skulle ha orsakat ännu större explosioner, kommenterar Michael Oren vid tankesmedjan Shalem i Jerusalem, som AP talat med. (aftonbladet.se)

Om terroristerna använde sig av ”militärt” ”högexplosivt” sprängämnet som INTE är ”hemtillverkat”, tyder då inte det på att en regering direkt eller indirekt ligger bakom? Man skulle kunna tro det, men en del expert håller inte med:

Sprängmedel som C4 finns enligt analytiker tillgängliga på svarta marknaden i Tjeckien och andra central- eller östeuropeiska länder. Loretta Napoleoni, expert på hur terrorister finansierar sina dåd, konstaterar att Londonbomberna troligtvis inte kostade så mycket pengar, troligtvis så lite som mellan 80 000 och 120 000 kronor. Hon tror att de som utförde dåden är brittiska medborgare som inspirerats av al-Qaida, men som inte står i direkt kontakt med Osama bin Laden. – De har begränsade resurser. Dåden är anpassade till hur mycket pengar de har. Om de hade haft mer pengar, hade de haft mer sprängmedel, säger hon till AP.

Å andra sidan vet vi ännu inte varifrån terroristerna fick sprängmedlet ifrån. Detta är trots allt bara spekulationer, gissningar, precis som allt annat, ”the jury is still out”. För övrigt kan man ju fråga sig: Var fick terroristerna hundratusentals kronor ifrån? Kan de ha jobbat och sparat ihop dem? Självfallet, men vad vet vi? Vad jag vet, ingenting Vi har idag därför ingen rätt utesluta någonting eller anta någonting. Återigen, ”the jury is still out”. Det vore enligt mig direkt oansvarigt att arbeta utifrån premissen att dessa agerade utan hjälp från någon regering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.