Värna om individens religionsfrihet: förbjud böneutrop

I Växjö har polisen beviljat Stiftelsen Växjö muslimer ett tillstånd för böneutrop. Varje fredag kommer således ett religiöst budskap tvingas ned i halsen på omgivningen.

Det är en skam att polisen i Växjö tog detta beslut. Det må vara så att ordningslagen inte ger dem makten att ta hänsyn till det religiösa budskapet i böneropet, men det borde den. Ordningslagen borde nämligen ta hänsyn till individens rätt till religionsfrihet, vilket inkluderar rätten att slippa tvingas på religion och religiösa budskap.

Trots att detta är ytterligare ett skandalöst steg i fel riktning—mot islamiseringen och, därmed i förlängningen, teokratiseringen av Sverige—så glädjer det mig att det finns ett några röster som på huvudsakligen liberala grunder argumenterar för att böneutrop bör förbjudas.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor ska ha beröm för att i religionsfrihetens namn säga nej till böneutrop. En annan som ska ha beröm för att ha tagit upp frågan är moderaternas Ann Heberlein. Argumentation är inte perfekt, men när det kommer till frågans kärna får de till det.

Lika så Jonathan Derneborg, ordförande för KDU Fyrbodal:

Oavsett vilken religion du har så ska du kunna få sprida ditt budskap på gator och torg. Du ska som privatperson kunna höra det religiösa budskapet, och komma undan det om du så vill. Om en moské i ett bostadsområde har regelbundna böneutrop varje fredag, så tränger sig det uppmanande religiösa budskapet in i deras grannars hem. De har inte möjlighet att stänga av ljudet. Vill de slippa utropet så måste de lämna området då böneutropet pågår. Detta är inte rimligt för människor som betalar eller har betalat för att bo i ett område.

Amen!

Att så många på så rationella och liberala grunder vill förbjuda böneutrop—och därmed sakta ned islamiseringen av Sverige—ger mig lite hopp inför framtiden. Låt oss nu bara hoppas på att debatten leder till ett förbud mot böneutrop.

(Kom inte dragandes med några haltande och relativiserande jämförelser med kyrkklockor. Kyrkklockor sprider inget religiöst budskap. Men visst, om någon mot all förmodan kan visa att ringande kyrkklockor kan rationellt jämföras med högtalarutsända islamiska böneutrop på upp till 110 db, då har jag inga principiella problem med att förbjuda dem också.)

3 reaktioner på ”Värna om individens religionsfrihet: förbjud böneutrop

  1. Tack för att du lyfter denna fråga ur ett liberalt perspektiv. Jag misstänker (men kan inte komma på några konkreta exempel just nu) att en del liberalt sinnade går i fällan och tror att frågan handlar om att muslimer ska ha rätt till ”friheten” att sprida sitt bönebudskap.

    Brukade f.ö. läsa lite på denna blogg förr i världen, är glad över att se dina nya inlägg. Det saknas objektivister i den svenska debatten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.