Bör man reglera alkoholkonsumtionen?

En läsare presenterade detta argument för att begränsa friheten att dricka alkohol: ”Alkoholkonsumtion påverkar andra än den som konsumerar. Antalet våldsbrott ökar med alkoholkonsumtionen. Om det är rätt så måste det också vara rätt att ha fri fart på vägarna. Hög hastighet ökar antalet olyckor. I båda fallen så skadas oskyldiga eller utsätts för risken att skadas”. Hur bemöter man det?

Man kan inte utan vidare förbjuda någonting med anledningen att det KAN vara farligt. Det inkluderar alkoholkonsumtion och att köra ”för fort” på en motorväg. För i så fall kan man förbjuda allting, då praktiskt taget allt KAN vara farligt om bara dosen är den rätta. (I ett helt fritt samhälle kommer förresten vägarna att ägas privat och då kommer ägarna att bestämma vad som gäller på dera vägar. Folk får då välja om utsätta sig för vägar där det är tillåtet att köra hur fort som helst.)

Jag tror inte att alkohol bestämmer hur folk beter sig. I den mån det är sant att man ”tappar kontrollen” under alkoholens inflytande, då är man ändå ansvarig eftersom man vet med sig detta och ändå valde att dricka. Det är därför inget argument för att stoppa eller begränsa alkoholkonsumtionen som sådan. Varför ska den överväldigande ansvarsfulla individer som inte misshandlar andra när de dricker straffas för vad andra oansvariga individer gör när de dricker? Det vore orättvist.

Nej, du har rätt att dricka vad som helst, hur mycket som helst, så länge du inte skadar andra, så länge du inte kränker andras rättigheter. Men det räcker inte med ett ”kan” eller *korrelationer*. Det duger inte. Bara om man kan bevisa ett *kausalt* samband mellan vad du stoppar i dig och andra som staten kan och bör sätta restriktioner på ditt beteende. Ett exempel på detta vore om du har en mycket farlig och mycket smittsam sjukdom, då bör staten sätta dig i karantän tills du inte längre utgör en fara. Men att man dricker alkohol går inte att jämföra med denna situation.

2 reaktioner på ”Bör man reglera alkoholkonsumtionen?

  1. Då är det alltså okej att skjuta med pistol in i en folkmassa så länge ingen blir träffad eller skrämd av skottet.

    Vi har diskuterat det förr och då tyckte du inte det var okej, Kul att du blivit liberalare och inte en sån regleringsivrare ;-D

    • Om vi godkänner den typen av handlingar så borde det inte heller gå att förbjuda försök till ex. mord. Hur ska du kunna skilja ett allvarligt försök att döda någon – som misslyckas – från ett frihetligt avfyrande av kulor in i en folkmassa utan uppsåt att döda någon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.