Inget man ser varje dag

Ett citat:

Greenpeace has never based its campaigns solely on science. Cartesian science strips everything down to cold logic: there is no room for ethics or emotion. We believe, in contrast, that there is a moral basis for our defence of the natural world.

Vem skrev det? Stephen Tindale, Greenpeace UK:s förre detta ledare.

Vad betyder det? Moral inte har något med logik eller vetenskap att göra, utan är baserat på känslor. Således är de gröna sig berättigade att tro på vad som helst så länge det svarar mot deras ”moraliska övertygelser”, dvs deras känslor, och som främjar deras sak.

Vad vi har här är en ledande företrädare för miljörörelsen som explicit erkänner att hans och många andras engagemang för miljön bygger på rationaliseringar. Detta är verkligen inget man ser varje dag.

Om bara fler ledande miljöaktivister kunde vara lika öppenhjärtiga av sig, då hade förmodligen många fler kunnat se igenom deras ständiga hänvisningar till pseudovetenskap.

2 reaktioner på ”Inget man ser varje dag

  1. Intressant. Denna typ av emotiva rationalisering erkänner nog många aktivister för sig själva, bara inte utåt. Israel-palestina frågan är exempelvis alltför komplicerad för att hemfalla till ett lägers ringhörna. Ändå är det detta folk ständigt gör; antagligen med en känslomässig färgning av att ”göra rätt”. Tyvärr har reson svårt att bryta igenom denna typ av bias.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.