Myten om en fri sjukvårdsmarknad

Shika Dalmia gör en mycket viktig observation i Forbes:

ObamaCare is in retreat. That much was clear the moment the president started springing B-grade Hollywood references to ”blue pills and red pills” in its defense during his news conference last week. But before ObamaCare can be beaten back decisively, its critics need to answer this question: How did his plan for a government takeover of roughly a fifth of the U.S. economy get this far in the first place?

The answer is not that Democrats have a lock on Washington right now–although they do. Nor that Republicans are intellectually bereft–although they are. The answer is that both ObamaCare’s supporters and opponents believe that–unlike Europe–America has something called a free market health care system. So long as this myth holds sway, it will be exceedingly difficult to prescribe free market fixes to America’s health care woes–or, conversely, end the lure of big government remedies.

Detta illustrerar vikten av bra definitioner för att kunna ha en rationell debatt.

Läs ”The Myth Of Free Market Health Care In America”.

En reaktion på ”Myten om en fri sjukvårdsmarknad

  1. Den föreställningen är ju om möjligt än mer etablerad i Sverige. Kritiserar man offentlig vård så vill man ”ha det som i USA”, vilket underförstått innebär att man önskar ”fattiga sjuka” döden i ett dike.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.