Civilisation vs religion

Islamiska fundamentalister har fört ett religiöst krig i Nigeria. De drivs av sin religiösa fanatism. Deras mål är att införa sharialagar i hela Nigeria. De vill med andra ord förvandla hela Nigeria till en islamisk totalitär teokrati.

SvD:

Tolv av Nigerias 36 delstater redan infört islamiska sharialagar, samtliga i norr. Boko Haram vill gå ännu längre och införa sharia i hela Nigeria, även i landets södra hälft som är i huvudsak kristet.

Boko Haram söker alltså medvetet skapa ett religiöst förtryck.

De är inspirerade av talibanerna i Afghanistan. De har till och med döpt deras bas i Nigeria till ”Afghanistan”. Det är därför de också kallas för ”talibanerna”. Det är alltså helt uppenbart att detta är en grupp av otroligt depraverade människor.

Gruppen har fört sitt religiösa krig mot den nigerianska regeringen sedan flera år tillbaka. Nu har uppenbarligen regeringen fått nog och har bestämt sig för att göra slut på sekten ”en gång för alla”. Jag önskar dem lycka till.

Att döma av nyhetsrapporteringarna verkar det som att kampanjen fungerar. Man har lyckats döda hundratals anhängare av sekten, inklusive sektledaren Mohammed Yusuf. Förhoppningsvis innebär detta slutet för sekten.

Boko Haram slåss mot vad de uppfattar som västerländska synder: vetenskap, upplysning, förnuft. SvD igen:

Boko Haram betyder egentligen ‘förbjudna böcker’ men uttolkas som att utbildning är en synd. Rörelsen förkastar all utbildning baserad på ‘västlig’ vetenskap. Man förnekar evolutionsläran och påstår att jorden är platt.

Varför avskyr man västerländsk utbildning? BBC: ”In an interview with the BBC before he was killed, Mr Yusuf, 39, said such education ‘spoils the belief in one God'”.

I en del rapporter för journalisterna en traditionell marxistisk analys. I DN skriver man: ”Boko Harem rekryterar framför allt sina medlemmar bland unga, arbetslösa och fattiga män. De norra delarna av Nigeria, där de flesta invånare är muslimer, är också bland landets fattigaste”. En del journalister är lite ärligare. SvD lägger till exempel märke till att Boko Haram även drar till sig ”en del universitetsutbildade som tagit avstånd från sin bakgrund”.

Faktum är att det kan vara betydligt värre än så. BBC igen:

Aminu Abubakar, a journalist covering the area for the AFP news agency, says it is widely believed that the authorities have been reluctant to deal with the militants because some of them come from rich families with connections to the government.

Detta handlar inte om ”fattigdom” eller ”förtryck”, utan om djupa religiösa övertygelser. Om de ville ha välstånd och frihet då skulle de förespråka kapitalism, inte islamisk totalitarism. Dessa människor tar sin religion på blodigt allvar. De är villiga att döda och dö för den. De är Guds fotsoldater.

DN skriver att sekten ”fördömdes på onsdagen öppet av det bredare muslimska ledarskapet i Nigeria, som sade att sektens aktiviteter är ‘generande’ för landets muslimer och islam i allmänhet”. Men Boko Haram är ju faktiskt inget annat än mer konsekventa och trogna muslimer än så kallade ”moderata” muslimer. De kan backa upp sina grymheter med Koranen. Vad kan de ”moderata” muslimerna backa upp sin tolerans med?

Så här går det när människor överger förnuftet till förmån för religiös tro. Mysticism och irrationalism leder logiskt, och historiskt, sett till förtryck, våldsamheter, krig och blodbad. Vi har sett det många gånger förut: före och efter den 11 september 2001. Vi har faktiskt sett det genom hela mänsklighetens historia. Ayn Rand hade rätt: tro och våld går hand i hand. Mänskligheten har ett val: det är förnuft, frihet och civilisation eller religion, förtryck och barbari.

2 reaktioner på ”Civilisation vs religion

  1. Utmärkt skrivet: engagerande, stilistiskt sett bra och logiska slutsatser. Givetvis hinkvis med poäng för det moraliska ställningstagandet också, men det är ju (nästan) självklart. Jag lägger till denna blogg på min bloggroll.

    Vänliga hälsningar,

    Jacques

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.