Vem var Ayn Rand?

Henrik Unné har fått en väldigt bra artikel om Ayn Rand publicerad på Newsmill. Den heter ”Ayn Rand var kontroversiell” och börjar så här:

Just de senaste månaderna har det pågått politiska aktioner runtom USA, som kallas för ”Tea Parties”. Tusentals vanliga amerikanska medborgare träffas på offentliga platser för att protestera mot President Obamas nysocialistiska politik, och kallar sina möten för ”Tea Parties”, därför att den Amerikanska revolutionen, då amerikanerna kämpade för sin frihet, sattes igång med ett ”Tea Party” i staden Boston. Namnet ”Tea Parties” ska betona att dessa politiska möten handlar om att förespråka frihet.

Vid dessa möten kan man gång på gång se deltagare som bär på skyltar med texten ”Who is John Galt?”. Vad betyder dessa mystiska skyltar? De som har läst Ayn Rands roman Atlas Shrugged vet. Frågan ”Vem är John Galt?” var vad den romanen handlade om. John Galt var hjälten i Atlas Shrugged. Romanen var en hyllning till friheten, som besvarade frågan om vad en produktiv förnuftsmänniska, som dess´ hjälte John Galt, behövde för att frodas. Frågan ”Vem är John Galt?” är en ”inne grej” bland frihetsvänner i USA. Men vem var då Atlas Shruggeds författarinna, Ayn Rand?

Grattis Henrik!

2 reaktioner på ”Vem var Ayn Rand?

  1. Vad jag har förstått av en arbetskamrat som har träffat Gidehag flera gånger så är Gidehag en ganska bra person på de allra flesta sätten men det är alltid överraskande att såpass offentliga personer vågar uttala sig postivit om Rand, även om Gidehag knappast är objektivist på något sätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.