Dagens citat

Dagens onda citat står Auguste Comte för. Auguste Comte var en fransk filosof som grundade positivismen och myntade ordet ”altruism”. Comte förstod, fullt ut, att altruism är oförenligt med allt vad frihet, individualism och rättigheter heter. Comte skrev:

Social positivism only accepts duties, for all and towards all. Its constant social viewpoint cannot include any notion of rights, for such notion always rests on individuality. We are born under a load of obligations of every kind, to our predecessors, to our successors, to our contemporaries. These obligations then increase or accumulate, for it is some time before we can return any service. … Any human right is therefore as absurd as immoral. Since there are no divine rights anymore, this concept must therefore disappear completely as related only to the preliminary regime and totally inconsistent with the final state where there are only duties based on functions.

Ayn Rand hade rätt när hon sade att det bara är altruismen som förser världens diktaturer med ett moralfilosofiskt rättfärdigande.

En reaktion på ”Dagens citat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.