Hur man tänker och läser effektivare

Jag vill dock, innan jag sticker, tipsa om två mycket bra artiklar av Jean Moroney.

Den första artikeln, ”Jump-Start Your Thinking”, handlar om hur du på ett snabbt sätt kommer igång med ditt tänkande genom att ställa rätt sorts frågor. Jag har själv använt mig av dessa frågor och jag har funnit att de väldigt användbara. De hjälper mig verkligen att komma igång. I synnerhet är det mycket bra grundläggande frågor att ställa sig om man ska göra lite research inför en artikel.

Den andra artikeln, ”How to Study Ayn Rand’s Writings”, handlar om hur man på det mest effektiva sättet kan reducera och integrera Ayn Rands essäer genom att ställa lämpliga frågor. Det handlar om att ställa frågor som hjälper dig att reducera tillbaka materialet till verkligheten och att integrera materialet med all din övriga kunskap.

Jag har nyligen börjat läsa om The Romantic Manifesto. Jag har inte läst den på flera år. Eftersom jag har lärt mig så mycket annat sedan sist, lade jag den här gången märke till en massa otroligt intressanta saker som jag förra gången missade eftersom jag helt enkelt inte förstod. Men denna gång gick jag också systematiskt in för att pröva den här typen av frågor och trots att jag anser att jag har en ganska bra förståelse för materialet fann jag dessa frågor mycket användbara. Därför rekommenderar jag verkligen alla som tänker läsa Ayn Rands böcker i sommar att ta till sig tipsen i denna artikel.

Avslutningsvis en generell kommentar om dessa artiklar. I båda artiklarna finns det frågor som verkar ”självklara”. Många av dessa ”självklara” frågor ställer vi oss under tiden vi tänker och läser, men vi gör det inte explicit. Och enligt min erfarenhet gör det verkligen skillnad. Jag har upptäckt att bara om jag medvetet och explicit ställer dessa ”självklara” frågor vet jag vad jag gör och var jag är på väg. Av samma anledning som det är bra att ha en ”outline” när man ska skriva är det bra att ha en ”outline” när man ska tänka och läsa.

2 reaktioner på ”Hur man tänker och läser effektivare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.