Unnés essäer

Henrik Unné har publicerat två essäer ”The Causes of my Schizophrenia” och ”Objectivism and my Recovery From Schizophrenia” på sin blogg Radikalen. Temat för essäerna är betydelsen av filosofi för en människas mentala hälsa. De handlar om hur irrationell filosofi bidrog till Henriks schizofreni och hur rationell filosofi, Ayn Rands filosofi, hjälpte honom i återhämtningen från sin schizofreni.

Essäerna är upplysande, tragiska och inspirerande. De är upplysande eftersom de syftar till att illustrera sambandet mellan filosofi och psykologi. De är tragiska eftersom de visar hur illa det kan gå, om man tar irrationella filosofiska idéer på allvar och inte vet hur man ska se igenom dem. Och de är inspirerande eftersom de beskriver hur Henrik Unné har gått från att vara inlagd på ett mentalsjukhus, till att ha blivit en framgångsrik investerare och duktig objektivistisk debattör.

Henrik säger att han skrev sina essäer för att upplysa människor som jobbar med mental hälsa. Jag tror att Henrik har rätt. Din filosofi kan påverka din mentala hälsa, till det sämre eller bättre. Jag tror att Henriks observationer är av värde i detta avseende. Jag tror därför också att alla kan bli upplysta och inspirerade av att läsa dem.

3 reaktioner på ”Unnés essäer

 1. Hann bara läsa igenom den första som hastigast, men hittade flera tänkvärda kopplingar till min egen uppväxt och hur jag är idag.

 2. Helt OT men jag undrar, om man vill skaffa sig en sammanhängande, konsekvent politisk filosofi/uppfattning, vart börjar man då?

  • Hej Johan: Läs och studera Ayn Rands filosofi objektivismen. Vad är objektivismen? För en kort introduktion till filosofin läs Leonard Peikoffs uppsats här: http://www.aynrand.org/site/PageServer?pagename=objectivism_pobs

   Om du vill vara systematisk, börja sedan med att läsa Ayn Rands två viktigaste skönlitterära böcker: The Fountainhead och Atlas Shrugged. (Om du vill läsa dem på svenska, så heter de Urkällan och Och världen skälvde. Personligen tycker jag att man ska undvika de svenska översättningarna om man kan, eftersom jag tycker att översättningarna inte är lika bra som originalen.) Sedan kan du vägledas av denna lista: http://www.aynrand.org/site/PageServer?pagename=ayn_rand_ideas_suggested_reading

   Vad gäller ordningen rekommenderar jag dig att börja med skönlitteraturen. Ta sedan all icke-skönlitteratur av Ayn Rand. En bok som inte finns med på listan ovan är en bok som heter Introduction to Objectivist Epistemology. Den bör du läsa, men du kan ta den allra sist eftersom den är svårast. När du är färdig med Ayn Rand kan och bör du läsa Leonard Peikoffs bok Objectivism: The Philosophy of Ayn Rand. Men läs den allra sist. OPAR knyter ihop allting, i termer av väsentligheter, och ger dig en överblick av hur objektivismen ser ut som ett fullständigt system, formellt presenterat. Om du inte tar den allra sist, kommer du att missa många detaljer. Om du inte har smält ned dem först, då kommer många viktiga poänger i OPAR att gå ovanför huvudet på dig.

   Observera att listan ovan är på inget sätt fullständig. Det finns många fler böcker, essäer och hela föreläsningar som jag rekommenderar för den som verkligen vill förstå sig på filosofin, dess olika tillämpningar, och integrera den i sitt eget liv. Men en sak i taget. Om du känner att du vill fortsätta studera filosofin, då märker du det allteftersom. Och skulle du ha några fler frågor om dessa saker är du mer än välkommen med dem.

   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.